» » » Що таке антитеза?

Що таке антитеза?

Для додання виразності в художній літературі існує безліч прийомів. Один з них - антитеза. Давайте не будемо заглиблюватися в спеціалізовані словники і намагатися розібратися в хитросплетінні розумних слів, а постараємося зрозумілим всім мовою пояснити, що таке антитеза.

Резюмуючи все, що говорять нам довідники по стилістиці і літературознавства, можна зробити висновок про те, що антитеза - це фігура стилістики, яка полягає в навмисному протиставленні понять. Причому це не просто протилежні за значенням слова, вони об`єднані якоюсь спільною ідеєю і служать для надання більшої виразності мовлення або для більш повного пояснення нікого явища, характеру і т.п.

Розбираємо на прикладах

Що таке антитеза в літературі, дуже просто зрозуміти на прикладах рядків, які ми пам`ятаємо ще зі шкільної лави. «Сонце російської поезії» Олександр Сергійович Пушкін, наприклад, вельми поважав цей прийом. Заглянемо в «Євгенія Онєгіна». Пам`ятайте опис дружби Онєгіна і Ленського?

«Вони зійшлися. Хвиля і камінь,

Вірші і проза, лід і полум`я ».

Бачите протиставлення: «хвиля - камінь», «вірші - проза», «лід - полум`я»? Це і є антитеза. Вона служить автору для підкреслення протиріч в характерах двох героїв.

Ще приклад антитези з Пушкіна:



«Те академік, то герой,

Те мореплавець, то тесля ... ».

Тут за допомогою протиставлення поет розкриває перед читачам образ Петра Великого.

Важливий момент: антитеза не завжди має на увазі антоніми. Це можуть бути слова, одні проти одних в якомусь певному контексті. Як, наприклад, в російських прислів`ях і приказках: «Тихіше їдеш - далі будеш». В даному випадку «тихіше (повільніше) - далі" не антоніми, проте протиставлення на обличчя.

Антитеза застосовується і для сюжетних побудов. Щоб зрозуміти в даному випадку, що таке антитеза, приклади можна привести такі: чергування «військових» і «мирних» частин в «Війні і світі» Л.Н. Толстого, протиставлення «поета» і «наклепників незначних» визначає композицію вірша М. Ю. Лермонтова «Смерть поета».

Антитеза застосовується не тільки в художній літературі. Цей прийом часто використовують журналісти, політики, творці рекламних слоганів. Наприклад, «Мінімум калорій - максимум насолоди» - пам`ятаєте цю рекламу?

Антитеза збагачує мова і дозволяє розставляти смислові акценти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!