» » » Що таке де-юре?

Що таке де-юре?

Що таке де-юре?

Де-юре - латинський вираз, що означає юридичне, законне стан справ. З латині ( «de iure», «de jure») перекладається на російську як «юридично».

Вираз «де-юре» використовується в юриспруденції для позначення дії на підставі законного акта. Наприклад: «Визнати державу де-юре». У той же час з «де-факто» це мало б сенс офіційного, але неповного визнання держави.

Що таке де-юре в лексикології?

Всупереч поширеній думці, вираз не є антонімом латинського терміна «де-факто» ( «de facto»), яке означає «фактично» або «насправді». Але в тексті обидва поняття можуть бути використані і для протиставлення, і для підкреслення того, що формальності працюють і на практиці ( «і де-юре, і де-факто»).

Приклад використання: «Де-юре грошима відає Мальтійський орден і його філії в Сальвадорі, Гватемалі і Гондурасі». Тобто «формально грошима відає Мальтійський орден і його філії».

Протиставлення: «Добре, це не оформлено де-юре, але де-факто - Московський Дозор керує дозор всій Росії». Тобто «це не оформлено юридично, але фактично - Московський Дозор керує дозор всій Росії».

Читайте про інших термінах в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!