» » » Аналіз вірша "вечір"

Аналіз вірша "вечір"

Вірш «Вечір» написано в 1909 році. Твір є прикладом пейзажної лірики, хоча пейзаж у вірші не головний, він лише поштовх до внутрішніх роздумів ліричного героя. Присутній елемент сюжету - читач розуміє, що ліричний герой перебуває у своєму маєтку. Він в кабінеті, занурений у власні думки ... і раптом його погляд спрямовується в вікно. І думки набувають зовсім інший напрямок.

На початку вірша читач натрапляє на антитезу: автор шкодує, що про щастя ми тільки згадуємо, тоді як воно навколо нас. Весь подальший хід твори доводить і розвиває початкову думку героя. Чудовий осінній пейзаж за вікном допомагає нам це усвідомити, а героя надихає на думки про високе призначення людини.

Аналіз вірша Буніна "Вечір"

Композиційно вірш Буніна розділене на антитеза, теза, наступні три частини і фінальний висновок. Ліричний герой намагається утвердитися в думці, що щастя навколо нас ( «всюди»). Не слід ганятися за ним по далеким «заморським країнам», варто лише підняти очі до неба і ось воно, - в чистому, що ллється з вікна повітрі, в осінньому саду ...

Спостерігаючи за невагомим білим хмаркою, герой перемикається на іншу думку: людина знає і бачить дуже мало, а пізнати щастя дано лише знає. Що автор хоче цим сказати? Який зв`язок між знанням і щастям? До відповіді на це питання Бунін підводить нас лише до кінця вірша.

Далі погляд героя привертає сіла на вікно пташка. Його втомлені від книг очі відпочивають, роздуми розчиняються в картинах природи: в спорожнілому небі, далекому гулі молотарки. Ліричний герой наповнюється істинним спокоєм і умиротворенням. І в цей момент йому відкривається головний для всього вірша висновок: все в ньому самому. Він чує, він бачить, отже, - він щасливий.



Тут відкривається сенс загадкової фрази героя про те, що щастя дається лише знає. Знає про те, що все в ньому самому - в людині. Людина чує, бачить, він - невід`ємна складова Божественної сили і перебуває поруч з нею. Хіба цього не досить? Бо все інше - суєта, прах, слабкі вигадки не бажає пізнати Істину людини. Ця думка є основним підсумком ліричних роздумів героя, а разом з ним і автора.

Щоб підсилити цю думку, автор вірша вдається до прийомів художньої виразності. Твір написаний простою мовою, воно містить невелику кількість тропів. Передаючи принадність осіннього вечора і відповідний стан героя, автор вдається до епітетів ( «чисте повітря»), метафор ( «встає, сяє хмара») і порівнянь ( «легким білим краєм встає»).

Аналізуючи вірш «Вечір», знаходимо чергування інверсії і прямого порядку слів, в результаті створюється оригінальний ритм, здатний передати нерівний хід думок головного героя: з плавного він збивається на прискорений. Це ж відчуття посилюється чергуванням коротких і довгих рядків в творі. Розмір «Вечори» - п`ятистопний ямб з пирриха, що, в свою чергу, надає віршу плавності.

Ми живемо, ми маємо можливість чути, бачити, відчувати. У цьому - найбільше щастя, в цьому сенс нашого життя. Кожен день життя слід приймати, як подарунок: користуйтеся, насолоджуйтеся і дякуйте за все. Людина наділений душею, здатної відчувати, - ось найбільше на Землі диво! Саме такий настрій виникає, саме до таких висновків підштовхує прочитання і аналіз вірша "Вечір".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!