» » » Аналіз вірша "росія"

Аналіз вірша "росія"

Олександр Блок - один з найвідоміших і щирих російських поетів. Він умів не просто захоплюватися своєю країною, а й за допомогою своєї поезії вказувати на проблеми держави, підкреслювати саме ті моменти, які романтики завжди намагаються приховати. Аналіз вірша «Росія», в першу чергу, хочеться почати з його смислового навантаження.

Вплив переломного часу

Блок працював в переломні часи між 19 і 20 століттями, коли майбутнє нашої держави ще не було визначено. Проте, він не втрачав надію на світле майбутнє Росії, про що і пише у своєму вірші. Аналіз вірша Блоку «Росія» цікавий ще й тим, що точно можна сказати: Блок порівнює любов до своєї Батьківщини з любов`ю до жінки. І поет може тільки захоплюватися своєю країною, як жінкою, але ні в якому разі не шкодувати її.

Блок бачить бездіяльність влади

Блок пише про «глибинці», підкреслюючи, що життя залишається колишньою, і ніякі глобальні зміни її ніколи не торкнуться. Завжди залишаться «розхитані колії» і збідніла Росія. Особливо цікава рядок: «Якому хочеш чарівникові ... віддай розбійну красу». Тут під «чарівником» розуміється правитель держави, і Блок має на увазі, що хто б не прийшов до влади, результат залишиться тим же, і ніякі біди не змусять правителів країни діяти.

Надія на світле майбутнє не згасає

У рядку, де йдеться про «миттєвий погляд з-під хустки», автор має на увазі все ще не згасаюче надію на світле майбутнє, на якісь зміни. Саме вірш починається і закінчується чином дороги, який можна асоціювати з відбуваються в той момент змінами в державі. Але навіть зміни одного разу можуть стати приємними, вважає автор, так як каже, що буде щастя, навіть всупереч «глухий пісні візника».

Розмір і побудова вірша



Цей вірш написано у вигляді звичайного чотиристопного ямба. Строфи у вірші «Росія» - катрени (чотиривірші), де рядки римуються наперекрест. Перша і третя рядки римуються жіночої римою, а друга і четверта, відповідно, чоловічий.

застосування епітетів

Щоб домогтися сильної виразності, Блок вдався до великої кількості різноманітних епітетів: "спиці розписні", "хати сірі", "пісні вітрові", "туга острожна", "риси прекрасні", "даль дорожня" і т.д. Крім епітетів, у вірші у великій кількості присутні барвисті порівняння, які створюються автором на основі оксюморонов, тобто, на основі фраз, які складаються з єдності протилежностей. Наприклад, фраза «Дорога довга легка» є в цьому вірші оксюмороном, так як довгу подорож ніколи не може виявитися легким.

Зробити аналіз вірша "Росія" зовсім непросто. «Росія» - це одне з найбільш проникливих віршів у Блоку, воно наповнене світлим смутком про долю народу. У своїй поезії автор з сумом спостерігає за убогістю і лихом улюбленої країни, не в силах нічого зробити, і йому залишається тільки сподіватися на краще.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!