» » » Які бувають вірші?

Які бувають вірші?

Які бувають вірші?

Невелике художній твір, написаний в поетичній формі за всіма законами віршування, називається віршем. Варто відзначити, що то безліч віршів, які написали поети, діляться на різні типи і жанри. Які бувають вірші, скільки існує видів віршів?

білий вірш

Це вірші, які не мають рими. Їх різновидом є так звані народні вірші, що відрізняються мелодійністю і співучістю. А самі білі вірші своїм корінням сягають у так званий безріфменний вірш. До нього відноситься вся антична і європейська поезія пізнішого періоду, коли ще не склалася традиція римних поезії. Художній прийом білих віршів пов`язаний зі свідомим ігноруванням рими. У приклад білого вірша можна навести уривок з «Кам`яного гостя» Пушкіна, що починається словами «Прийди - відкрий балкон. Як небо тихо ».

верлібр

Які бувають вірші ще? Римовані без метра вірші називаються верлібром. Вони відрізняються тим, що розчленовані на окремі віршовані рядки, які не мають постійних ознак їх співмірності. Чудовим прикладом може служити вірш Блоку «Вона прийшла з морозу, розчервоніла».

вільний вірш

Інакше його називають вільним ямбом. Це вільне чергування рядків, різностопний за кількістю. В основному вільний вірш підходить для того, щоб передати розмовну мову. Прикладом тут буде початок байки Крилова «Ворона і лисиця».

неодружені вірші

Як ви вже зрозуміли, типи віршів бувають найрізноманітнішими. Наприклад - холості вірші. Їх особливість в тому, що крім римованих рядків у строфі є ще й незаріфмованние. Схема римування може виглядати наступним чином: ABCB, AABA, ABAC. «Заритися б в свіжому бур`яні» Блоку є прикладом неодружених віршів.

Монор



Це вірш, який побудований всього лише на одній римі. Монор не характерний для європейської поезії, але зате поширений на Середньому та Близькому Сході. Відмінним наочним прикладом стануть численні рубаї Омара Хайяма.

алфавітний вірш

Дуже цікавий різновид віршів. У ньому кожна строфа починається з нової літери, а всі разом вони побудовані в алфавітному порядку ( «Антисеміт Антанті милий» Володимир Маяковського).

експериментальні вірші

Вони побудовані на нетрадиційні способи римування, чергування ритму і так далі. До них відносяться панторіми, паліндроми, акростихи, анацікли і багато іншого.

Без цензури



Його перші літери всіх рядків утворює якесь слово або ім`я автора вірша. Акровірші були досить популярні в середньовічній поезії.

Телесто

На відміну від акровірша, тут слова або фрази утворюються з останніх букв кожного рядка ( «Дзвін» І. Чудасова).

лабіринт

Це ще один з жанрів візуальної поезії. Часто розглядається як варіант фігурних віршів. Це вірші, в яких різні літери з різних рядків складаються в зашифровану фразу або слово, в результаті утворюються геометричні фігури або лінії. Як приклад - віршоване послання Брюсова Вадиму Шершеневичу.

центон

Цей вірш гумористичного плану, яке утворене з уривків різних віршів одного автора або декількох.

тавтограма

Особливість цього типу віршів в тому, що всі слова починаються з однієї літери ( «Дивний світ долі» Тетяни Нужіной).

Анацікл

Цей вірш можна читати зверху вниз зліва направо, і навпаки - знизу вгору справа наліво. Читається анацікл не по буквах, а по словам. Один із прикладів анаціклов - «Жорстоко - роздум» В. Брюсова.

Ропалістіческій вірш або ропалік

Ми вже розглянули різні типи віршів. Ропалік - це вірш, в якому кількість складів поступово наростає. Такий прийом був помічений вперше у Гомера, коли в його гекзаметрі кожне наступне слово в рядку містило в собі на один склад більше. Після античні поети користувалися цим прийомом і намагалися писати таким чином цілі вірші. Прикладом тут може бути «Молитва» Авсонія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!