» » » Що таке порівняння?

Що таке порівняння?

Що таке порівняння?

У житті ми постійно звертаємося до порівнянь. Так ми чинимо в магазині, порівнюючи товари, перш ніж зробити вибір. Ми зіставляємо вчинки людей, їх якості, фільми, музику і т. Д. І це правильно, адже все пізнається в порівнянні. Але що таке порівняння?

значення терміна

Термін порівняння використовується в самих різних сферах. У побуті порівняння - це виявлення якостей за принципом уподібнення, з`ясування, чи рівні між собою об`єкти, який краще. Часто «порівняння» визначають як спосіб виявлення єдності і різноманітності речей. У математиці - це порівняння чисел на рівність і нерівність (більше-менше). Таким чином, головне значення слова «порівняння» - це процес зіставлення різних властивостей двох об`єктів, причому як якісних, так і кількісних.

Термін «порівняння» застосовується в психології, соціології, філософії. У психології існують спеціальні тести на порівняння, щоб виявити ступінь розвитку розумових здібностей. «Порівняння» в філософії - це пізнавальна операція, за допомогою якої виявляються характеристики процесів і явищ.

Порівняння в літературі

Але найбільш емоційно ми сприймаємо літературні порівняння. Що таке порівняння в літературі? Це художній прийом (або стежок), заснований на зіставленні якостей явищ, предметів або людей, а також уподібнення одного об`єкта (явища) іншому. Мета літературного порівняння - повніше розкрити образ через загальні ознаки. У порівнянні завжди згадуються обидва порівнюваних предмета, хоча сам загальний ознака може опускатися.

Види літературних порівнянь

  1. Прості порівняння - обороти, виражені за допомогою спілок: як, ніби, точно, немов, як би, прямо і ін. ( «Швидкий, як олень»).

    Подібно тигру, життя кігтями тіло рве,

    А розум і серце взяв в кайдани небосхил ...

    (Баба Тахір).

  2. Безсполучникові - за допомогою складеного іменного присудка.

    Так тонкий халат мій річний -

    Крила цикади!

    (Басьо).

  3. Негативні - один об`єкт протиставляється іншому. Часто застосовується в народних висловах ( «То не вітер гілку хилить, Чи не дубравушка шумить»).
  4. Порівняння «орудний» - з використанням іменника в орудному відмінку.

    Радість повзе равликом,

    У горя скажений біг ...

    (В. Маяковський).

  5. Порівняння за допомогою прислівники способу дії ( «закричав по-звірячому»).
  6. Родові - за допомогою іменника в родовому відмінку ( «Біг зі швидкістю вітру», на відміну від «Біг зі швидкістю, як у вітру»).

Отже, ви дізналися, що таке порівняння, приклади літературних порівнянь. Але порівняльні звороти широко використовуються не тільки в літературі, а й у науковій, розмовної мови. Без порівнянь наша мова була б менш образної і яскравою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!