Як відгадати загадку?

Як відгадати загадку?

Як можна цікаво і в той же час з користю провести час? Ви подумали про телевізор, комп`ютерні ігри, інтернеті? Чи не вгадали! У захоплюючу гру можна перетворити розгадування головоломок, шарад, логічних задач. Але навіть звичайнісінька загадка вимагає правильного підходу. Так, як відгадати загадку?

«Загадкова» історія

Коли з`явилися перші загадки - не відомо. Згадка про них є і в давньогрецьких міфах, і в російських казках. Загадки найчастіше виступають певним випробуванням, через яке повинен пройти герой. Через загадки передавалася народна мудрість, уявлення про навколишній світ, про зв`язок предметів і явищ і т. Д. Ситуація щодо ставлення до загадки як до розваги сформувалося набагато пізніше.

Навіщо потрібні загадки

Загадка є опис предмета або явища, дане в алегоричній формі. Об`єкт в загадці не називається прямо. Поняття про нього дається через образи, схожі явища, окремі ознаки, порівняння або заперечення.

Тому пошук відповіді допомагає пізнавати світ, розвиває уважність, спостережливість. Ми вчимо дітей відгадувати загадки, щоб прищепити образне мислення, показати красу російської мови (на прикладі народних загадок). Ребуси допомагають в оволодінні граматикою, головоломки розвивають логіку і кмітливість.

секрети розгадування

Головне в будь-якому завданні - деталі. Якщо потрібно відгадати загадку, слід:

  • уважно вислухати або прочітать- не поспішати з відповіддю;
  • виявити найбільш важливі ознаки об`єкта, але не відкидати і другорядні;
  • встановити зв`язок між ознаками або з іншими об`єктами;
  • об`єднати ці ознаки;
  • залишається зробити висновок, т. е. сказати відгадку.
  • в завершенні потрібно обґрунтувати відповідь, щоб переконатися в його правильності.

Кожному віку - свої загадки

Маленькі діти краще сприймають загадки, коли «відгадка» у них перед очима або у вигляді ілюстрації в книзі. Адже у малюків може просто не вистачити знань, досвіду порівнянь. Чудово підходять римовані загадки, де відповідь напрошується сам собою.



Років з 4 можна вдаватися до образних порівнянь, а пізніше і до побудованим на запереченні загадок (Не гавкає, не кусає, а в будинок не пускає).

Молодші школярі люблять загадки-обманки, в яких передбачувана рима не є правильною відповіддю: Швидше за всіх від страху лине ... (черепаха?) - Заєць.

Урізноманітнити навчальну діяльність допомагають ребуси, шаради. Наприклад, коли частина слова замінюють картинки або цифри (слово «незабудка» зображується як склади «неза» і собача будка).

Окремо стоять завдання, що розвивають логічне мислення і кмітливість:

  • Що легше 1 кг яблук або 1 кг піску?
  • Від чого плаває качка?
  • Петя і Саша пробігли разом 60 км. Скільки пробіг кожен?

Таким чином, розгадування загадок - захоплюючий процес, підсумком якого може стати змагання на придумування власних головоломок. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!