» » » Як з'явилися цифри?

Як з'явилися цифри?

Як з`явилися цифри?

Безліч простих і звичних речей, з якими ми щодня стикаємося, дуже часто зберігають в собі загадки і факти. Наприклад, вам напевно буде цікаво дізнатися, як з`явилися цифри, хто їх придумав, і чому вони мають саме такий вигляд.

Історія виникнення цифр

Первісні люди, ще не придумав цифри, вважали за допомогою пальців рук і ніг. Загинаючи і розгинаючи пальці, люди виробляли додавання і віднімання. Тому, існує думка, що рахунок десятками стався саме від кількості пальців на руках і ногах.

Потім в процесі еволюції, люди почали використовувати замість пальців вузлики на мотузці, палички, камінці, або зарубки на корі. Це значно полегшувало рахунок, проте великі числа показати і порахувати, таким чином, було не можливо. Тому люди придумали зображувати числа знаками (точки, рисочки, галочки).

Звідки з`явилися цифри «арабськими» знаками, історики точно не знають, проте достеменно відомо, що сучасні числа ми маємо завдяки індійським астрономам і їхніми розрахунками, які збереглися в численних документах. Тому можливо, що сучасна система числення - це індійське винахід.

Як змінювалися цифри



Арабська учений Мухаммед ібн Муса аль - Хорезмі вперше використав індійську систему нумерації. Він спростив її і розробив обґрунтовану систему накреслення цифр. Так цифри (1,2,3 ....) Стали позначатися відповідним кількістю кутів. Багато з чисел вже тоді були схожі на цифри, які ми зараз застосовуємо.

У середині VIII століття до знаків, які представляють собою числа, були введені точка, а потім кружечок, який з часом став позначати нуль. Вчені вважають, що нуль є найважливішим відкриттям в математиці, так як саме цей знак послужив утворенню десятковоїсистеми.

Згодом знаки мали зміни, вони ставали більш округлими, з`являлися нові рисочки і символи, за допомогою яких ставало простіше висловлювати які-небудь значення.

В Європі арабські цифри набули поширення завдяки італійським купцям. Математик Леонардо Фібоначчі ознайомив купців з арабською нумерацією, яка виявилася дуже зручною й легкою в застосуванні. Таким чином, система числення індійсько-арабськими цифрами стала найпопулярнішою по всьому світу. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!