» » » Як людина навчилася рахувати?

Як людина навчилася рахувати?

Як людина навчилася рахувати?

За часів первісного ладу, багато століть і тисячоліть тому, наші предки жили племенами. Вони добували собі їжу в лісах, озерах і степах. Їхнє життя мало чим схожа на сучасну. Стародавні люди відрізнялися від тварин лише тим, що у них були зачатки мови, і вони вміли користуватися найпростішими знаряддями праці і полювання. Найперші люди, немов маленькі діти, не вміли рахувати. Сьогодні дитини рахунку вчить його мати, батько або брат з сестрою, але вчити первісних людей було нікому, тому процес навчання людства рахунку був таким тривалим, і до того, як людина навчилася рахувати, він пройшов настільки колосальний шлях навчання, що уявити такий тривалий період досить складно.

Стародавні люди, спостерігаючи за навколишнім їх природою, від якої залежала їх життя і процвітання, з великої різноманітності предметів і речей, спочатку навчилися виділяти лише окремі предмети. З стада тварин - одна тварина, з косяка риб - одну рибу. Спочатку вони змогли визначити це відношення як «один» і «багато».

первісні часи

Часті спостереження за предметами, що складаються з безлічі речей, змогли привести людину до уявленням про числа, або точніше сказати, про чисельність. Наші давні предки, коли бачили пару оленів, вони порівнювали їх з парою власних очей. Але коли перед ними показувалося стадо тварин, вони говорили «багато». Лише через тривалий час спостережень і вправності, людина змогла виділяти три предмета, потім чотири, ну, а потім, і більшу кількість.

Уміння вести підрахунок відігравало велику роль виживання не тільки однієї людини, але і всього його племені. Так, наприклад, ватажок племені під час полювання мав правильно розставити людей в пастці, для цього кількість він показував на пальцях руки. А пізніше в хід пішли навіть пальці ніг. Наприклад, коли людині потрібно було обміняти спис на п`ять шкур тварини, він клав руку на землю і показував, що навпроти кожного пальця необхідно покласти шкірку. І якщо на руках пальців не вистачало, в хід зазвичай йшли ноги.



До того, як людина навчилася лічити про себе, наші предки використовували для цього як кінцівки, так і предмети навколишнього простору, різноманітні палички і камінчики. Також існувала методика підрахунку, при якій великі числа виходили при додаванні менших, наприклад щоб назвати число 4, людина представляв два числа 2.

У деяких народів система цього підрахунку збереглася і донині. У одного австралійського племені рахунок проводиться таким чином: число 1, це ЕНЕА, 2 - петчевал, 3 - петчевал-ЕНЕА, 4 - петчевал-петчевал. Деякі ж народи просто пов`язували назви цифр з об`єктами природи, наприклад місяць, означала "1", крила означали "2", рука означала число "5".

письмовий рахунок



Еволюціонування людини, і його потреба у веденні рахунку великих чисел дали поштовх до появи письмового рахунку. Так як папір ще не виробляли і не знали, як це робити, підрахунки проводилися за допомогою Зарубін на кістках тварин і палицях, або вузликами на мотузках, або листи на глиняних дощечках.

Також, почавши писати на дощечках, різноманітних дерев`яних плитках, людина почала освоювати писемність, і разом з тим, як люди навчилися рахувати, прийшла нова проблема, як відрізнити письмові знаки від цифрових? Для цього деякі народності малювали над цифрами рисочки, або хвилясті лінії.

Також проблемою стала відсутність числа нуль. Раніше, щоб записати число 209, люди посередині залишали пробіл, тобто 2 9, але в такому рахунку було дуже легко заплутатися, і тому вони почали додавати на місце пробілу маленьку точку, яка потім незабаром перетворилася в сучасний нуль.

Але йшли роки і системи числення змінювалися і удосконалювалися, і першими хто ввів сучасну систему числення, виявилися індуси. Приблизно в 8 столітті, араби з Індії, привезли з собою приклади підрахунків, на їхню думку, якими користуватися було найпростіше, оскільки похідні були завжди під рукою - наші пальці. Європейці оцінили цю систему, назвавши її арабської, і з тих пір, її користується весь світ.

Сподіваюся тепер, ви дізналися, як люди навчилися рахувати, і наша стаття була вам цікава. Вважайте правильно!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!