» » » Як рахувати на рахівниці?

Як рахувати на рахівниці?

Як рахувати на рахівниці?

За радянських часів таким пристосуванням, як російські арифметичні рахунки, користувалися продавці практично у всіх магазинах, а також фінансисти в банках, касири, бухгалтери та представники інших професій. Однак про те, як вважати на рахунках, в наш час мають уявлення далеко не всі, так як місце цього рахункового пристосування витіснили більш сучасні прилади.

Як рахувати на рахівниці: основні принципи

Коли все кісточки рахунок вирівняні по краю з правого боку, це означає, що рахунки виставлені на нульове положення. Всього на рахунках 8 (або 10) рядів, кожен з яких позначає певний клас цифр - від одиниць до десятків тисяч (або сотень і мільйонів, якщо на рахунках 10 рядів). Так, самий верхній ряд позначає десятки тисяч, другий зверху - тисячі, третій - сотні, четвертий - десятки, п`ятий - одиниці, шостий (в ньому всього чотири кісточки) - чверті, сьомий - десяті (0,1), і восьмий - соті (0,01).

Як працювати на рахунках: щоб набрати будь-яке число, потрібно кісточки відповідного класу цифр посунути вліво. Наприклад, щоб набрати число 5 844,75, потрібно пересунути 5 тисяч, 8 сотень, 4 десятка, 4 одиниці і три четвертака (або 7 десятих і 5 сотих). Якщо залишилося незрозуміло, як рахувати, то радимо ознайомитися з нашою статтею Як навчитися рахувати.

Арифметичні дії на рахунках

Можна навчитися рахувати на рахунках як самостійно, так і під керівництвом когось, хто вже вміє це робити. Здійснювати складання на рахунках дуже просто: необхідно спочатку набрати кісточками перше число, а після цього перенести справа наліво друге число з решти кісточок. Якщо їх не вистачає, то потрібно відсунути одну кісточку на один клас вище, при цьому додавання завжди починають з нижніх рядів.

Віднімання - зворотний процес, тільки починати віднімати необхідно з верхніх рядів. При цьому від більшого числа, зрозуміло, віднімають меншу, і, якщо кісточок в якомусь ряду не вистачає, віднімають одну класом нижче.



Щоб порахувати на рахунках, як на калькуляторі, потрібно мати великий досвід. Так, множення і ділення на російських рахунках - дія далеко не найпростіше і швидке. Наприклад, щоб помножити будь-яке число на два, потрібно скласти це число з другим таким же числом, те ж саме відноситься і до множення на три. Множення на 4 - це множення числа на 2 і подальше його множення знову на 2.

Щоб помножити число на 5, потрібно розділити число на 2 і помножити на 10 (щоб помножити на 10, потрібно перенести кісточки на рівень вище). Множення на числа більше 5 проводиться завдяки комбінації описаних методів.

Що до поділу, то проводити його за допомогою рахунок досить складно і, частіше за все не раціонально.

Для тих, хто цікавиться історією і кому хочеться дізнатися про перші навичках людини в рахунку, корисно буде ознайомитися з нашою статтею Як людина навчилася рахувати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!