» » » Як пишуться римські цифри?

Як пишуться римські цифри?

Як пишуться римські цифри?

Для написання римських цифр варто використовувати такі літери латинського алфавіту. Не менш древнього речі. На латинській розкладці клавіатури, використовуються наступні 7 букв: I, V, X, L, C, D, M.

За зростанням ці букви позначають наступне цілі числа: I - один, V - п`ять, X - десять, L - п`ятдесят, C - сто, D - п`ятсот, M - тисяча.

Написання римських чисел першого десятка досить поширене і відоме. Часто використовують римські цифри в механічному годиннику або ж при нумерації пунктів в якій-небудь статті. Розібратися, як пишуться римські цифри, і що вони позначають, дуже просто:

Відомо, що: I позначає арабське число 1, II - це 2, III - це 3, IV- це 4, V - це 5, VI - це 6, VII - це 7, VIII - це 8, IX - це 9, X відповідно 10. Десяткові числа виглядають наступним чином: Х - 10, ХХ - 20, ХХХ - 30, ХL- 40.

А ось і правила написання римських цифр: Для написання числа від 11 до 49 слід до основної цифрі позначає десяток, додати ще одну цифру з перших десяти. Приклад: Число 34 буде писатися, як ХХХIV, а 45 відповідно - ХLV. В числах від 50 і до 89 на початку кожної цифри пишемо L. Приклад: 72 буде виглядати, як LXXII, 59 - LIX, а 87 - LXXXVII.

В числах від 90 до 99, за тим же принципом на початку ставимо XC- як ключове число 90, і потім додаємо потрібну цифру. Приклад: 96 - XCVI. Щоб позначити велику кількість, за правилами слід спочатку ставити число позначають тисячі, далі сотні, десятки і одиниці. Приклад: 5128- MMMMMDXXVIII, 327 - MMMXXVII. Погодьтеся, все геніальне - просто! Головне зрозуміти логіку, як будуються числа в будь-якому алфавіті і практикуватися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!