» » » Як читати цифри?

Як читати цифри?

Як читати цифри?

Ще з початкової школи нам відомо, як читати цифри. Але іноді, коли мова йде про складні числах, виникають труднощі.

Як читати цифри в невеликих кількостях

У невеликих кількостях, щоб зручніше було читати їх назва, а також запам`ятовувати, значення розбивають на класи. Для цього з правого боку відділяють по три цифри, кожні з яких означають відповідний клас - перший, другий, третій і т.д., при цьому останній клас числа може і не мати три цифри, а тільки дві або одну. Наприклад, в числі 4 908 898 перший клас - це цифри 898, другий - 908, а третій - 4.

При цьому цифри першого класу представлені одиницями, десятками і сотнями, другого - тисячами, третього - мільйонами і т.д. Читається це число, відповідно, "чотири мільйони дев`ятсот вісім тисяч вісімсот дев`яносто вісім".

Інформацію про походження цифр ви зможете отримати, якщо ознайомитеся з нашою статтею Як з`явилися цифри.

Римські цифри



Так звані римські цифри, якими в наші дні найчастіше позначають століття, читаються точно так само, як і арабські, але позначаються іншими знаками. Від одного до десяти: І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VI, VII, VIII, IX, X. При цьому числа більшого порядку позначаються за іншим принципом: 50 - L, 100 - C, 500 - D, 1000 - M . При читанні чисел потрібно слідувати наступному правилу: якщо велика цифра стоїть перед меншою, то вони складаються (VI = V + I = 6), а якщо після - з більшого числа потрібно відняти менше (IV = VI = 4).

Приклад читання римських цифр: XVIII - Х - це десятка, V - п`ять, I- один. Виходить, що XVIII розшифровується як десять + п`ять + один + один + один = вісімнадцять. Такі цифри зазвичай використовуються для позначення століття. Так, наприклад, поточний вік буде записаний так: XXІ.

Детальніше дізнатися, як слід правильно писати римські цифри, ви зможете з цієї статті Як пишуться римські цифри.

Читайте також - Що таке цифра.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!