» » » Як жили стародавні люди?

Як жили стародавні люди?

Як жили стародавні люди?

Життя і побут давніх людей викликає чималу цікавість. Нам, дітям сучасного світу з усіма його благами і високими технологіями, складно зрозуміти, як будувалася життя людей, які не мали в розпорядженні нічого, крім природних ресурсів. У цій статті розповімо про те, як жили древні люди і яким був їхній побут.

взаємовідносини племен

Стародавні люди жили племенами, бо поодинці вижити в суворих умовах дикої природи було неможливо. У кожного члена племені була своя роль - чоловіки займалися полюванням і риболовлею, виготовляли знаряддя праці, жінки освоювали збиральництво і землеробство, виховували дітей, містили житло і готували. Слабкі члени племені і старші діти допомагали жінкам в їх клопотах.

Оскільки в давні часи не існувало медицини, стародавні люди жили недовго. Крім того, дітородний вік був невеликий, а дитяча смертність висока. Скільки ж жили древні люди? Звичайно, все залежало від способу життя людини, проте 30-річний чоловік вважався вже старим.

Племена, проте, прагнули збільшувати чисельність, а тому звичаї у древніх людей, за нашими мірками, були вільні. Вірності не приділялося дуже багато уваги, головним було - зачати потомство. Оскільки чоловіки в племенах були в дефіциті - багато гинули на полюванні і в боях з сусідніми племенами, мати кілька дружин було цілком нормально.

Печера - житло і вівтар



Печера для древніх людей була не тільки місцем, де горів вогонь в холодну пору, готувалася їжа і організовувався нічліг, - печера була і вівтарем. У печерах люди малювали свої перші "ікони", картини перемог над дикими тваринами, виконували племінні танці і т.п. У більш пізні часи в печерах почали з`являтися тотеми, хто уособлював богів, яким молилися люди.

розвиток

Життя древніх людей була, звичайно, набагато більш повільної, ніж наша з вами, проте, тим не менш, прогрес був їм не чужий. Чоловіки винаходили нові знаряддя, в основному з каменю і дерева, а жінки - нові предмети побуту, що дозволяють їм більш просто управлятися з господарством. Крім того, займаючись збиранням, жінки відшукували нові спеції, щоб урізноманітнити, в общем-то, досить убогий раціон.

Одяг

Всупереч поширеній думці древні люди не ходили голими і не прикривалися листочками, вони виготовляли собі одяг зі шкір тварин, робили прикраси з черепашок і каменів. До речі, черепашки і каміння часто грали роль грошей, їх використовували для торгівлі як усередині племені, так і за його межами.

Читайте також статті Як жив стародавня людина і Що створили стародавні люди.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!