» » » Як люди в давнину представляли землю?

Як люди в давнину представляли землю?

Як люди в давнину представляли Землю?

Всупереч розхожій думці, що люди стали вважати землю кулею тільки після гучних географічних відкриттів, сучасні уявлення про форму Землі вперше були висловлені Пифагором (роки життя ок.560-480 до н. Е.). Після нього кулястість Землі доводив Аристотель (384-322 до н. Е.). А грецький вчений Ератосфен, в 250 році до н. е. не тільки підтвердив цю теорію, а й виміряв радіус Землі з великою точністю. Однак багато століть до цього люди уявляли собі Землю зовсім інакше. Причому у кожного народу було своє особливе уявлення.

Як представляли землю древні народи

стародавні вавілоняни

Жителі стародавнього Вавилона думали, що Земля являє собою велику гору. На західний схил цієї гори вони помістили свою країну - Вавилонию, на східний - непрохідні гори, за якими за їхніми уявленнями починався край Землі. Всі частини світу омивало безкрає море. Небо вони вважали твердим куполом, який покриває Землю, наче перевернута чаша. Вони уважно стежили за пересуванням небесних світил і становили великі астрологічні прогнози.

Також в Вавилоні вірили в те, що під Землею розташована безодня, в яку потрапляють душі померлих грішників.

стародавні євреї



На відміну від вавилонян стародавні євреї не вважали Землю горою. Вони жили на рівнинах і гори їм на шляху зустрічалися не так вже й часто. Про те, яке уявлення про форму Землі мав цей древній народ, яскраво демонструє пророк Ісая. Він записав у стародавніх рукописах такі слова про Бога «Він сидить понад кругом землі». Тому, можливо, що стародавні євреї усвідомлювали Землю, як ми зараз, хоча достеменно це невідомо.

стародавні індійці

В Індії представляли, що Земля спочиває на спинах слонів, які в свою чергу стоять на величезній черепасі. Черепаха ж стоїть на змії, яка уособлювала собою небо. Схожі теорії можна зустріти і в інших народів, тільки там слони замінені китами.

Жителі стародавнього Алтаю

У легендах збереглися уявлення про Землю, які висловлювали древні люди, які жили на території нашого Алтайського краю. Вони вважали, що суша розташована в центрі, а навколо неї тягнуться води Великого океану. Ці води по краях Землі утворюють гігантський водоспад, який спрямовується в нескінченну прірву.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!