Чому їдять землю?

Чому їдять землю?

Геофагія, або феномен поїдання людьми землі (бруду, золи) займає розуми вчених мужів ще з давніх часів. Ще Гіппократ в своїх працях вибудовував теорії про те, чому їдять землю деякі його пацієнти.

За нинішній статистиці на світі не залишилося жодної країни, де б не були зафіксовані випадки поїдання землі. Причому землю їдять як дорослі, так і діти. Напевно, не одну маму в Росії хвилює питання, чому дитина їсть землю, при повноцінному і різноманітному раціоні?

«Хочу їсти землю ..». Звідки «ростуть ноги» у такого бажання?

Незважаючи на те, що феномен геофагіей поширений по всьому світу, вчені до цих пір не можуть прийти до однозначної відповіді на таке питання. Серед існуючих версій про те, чому люди їдять землю, найбільше уваги заслуговують всього три. Ось вони:

  • Люди їдять землю, щоб впоратися з гострим почуттям голоду. При цьому, організм людини не отримує ніяких корисних елементів. Але ось з гострими спазмами в шлунку вдається впоратися.
  • Поїдання землі здатне заповнити дефіцит в організмі корисних і потрібних мікроелементів. Нібито можна їсти землю для того, щоб отримувати з неї такі мікроелементи як залізо, цинк і кремній.
  • Геофагія здатна захистити шлунково-кишковий тракт людини від впливу патогенної мікрофлори і дії рослинних отрут.

Не так давно вчені одного з американських університетів, піддавши аналізу дані про 480 випадках прояви феномена поїдання землі людьми, перевірили правдивість усіх трьох теорій. Праця вчених мужів займає не одну сторінку, і тому будемо короткі, приводячи висновки зроблені ними.



Перша теорія, на їхню думку, виявилася неспроможною. Люди їдять землю і в тих випадках, коли в місцях їх проживання або популяціях маса доступних і легко видобуваються продуктів. При цьому неспроможність такої теорії полягає ще і в тому, що люди їдять невеликі шматочки землі, бруду або золи. За своїми обсягами, ці речовини не могли б заглушити відчуття голоду. Вони просто не заповнять собою шлунок.

Друга теорія також не витримала випробування практикою. Як правило, феномен геофагіей пов`язаний з поїданням глини, а вона зазвичай дуже бідна мікроелементами. Якби люди їли землю заради поповнення запасів мікроелементів, то феномен геофагіей процвітав би серед людей похилого віку і дітей, які відчувають дефіцит кальцію. Однак ж ми не зустрічаємо ні в одній країні і не в одній популяції масових випадків геофагіей людей похилого і дитячого віку. Та й сама консистенція глини і землі здатна більше пов`язувати корисні речовини в шлунково-кишковому тракті, ніж віддавати їх в нього.

І нарешті, вчені зупинилися на третій теорії, яка, на їхню думку, виявилася найбільш переконливою. Виявляється, люди їдять землю для захисту свого організму. Як ми знаємо, найчастіше, геофагія зустрічається у вагітних і у дітей доподросткового віку. Саме в ці моменти життя людський організм найбільш чутливий в патогенної кишкової мікрофлори і паразитам.

Масові явища геофагіей проявляються в популяціях, що живуть в тропічних лісах, де питання захисту свого кишечника встає гостро і постійно, і поїдання землі прямо пов`язане з розладами шлунково-кишкового тракту.

У висновку, вчені висловили надію на те, що їх теорія про захисну роль поїдання землі буде знаходити все більше реальних підтверджень.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!