» » » Як жив стародавня людина?

Як жив стародавня людина?

Як жив стародавня людина?
Як жив стародавня людина?

У своєму становленні людини довелося пройти кілька основних ступенів еволюції. Цей процес почався з найдавнішого людини і закінчився людиною розумною. Кожен вид мав свої особливості, які виражалися, але не тільки в зовнішньому вигляді людей, а й в їх життєвому укладі. Зараз вчені пропонують різні версії, про те, як жив стародавня людина, і про те, хто був родоначальником сучасного індивіда.

Австралопітеки і Людина умілий

Еволюційний розвиток людини ділиться вченими на чотири стадії. Найпершими людьми на землі були австралопітеки, які практично не відрізнялися від людиноподібних мавп. Проживали вони на території Південної Азії та Південної Африки приблизно від 5 млн. До 400 тисяч років тому. Варто відзначити, що австралопітеки вже оволоділи примітивними знаряддями праці, які представляли собою камені і палиці.

Однак, більшість вчених миру не зараховують австралопітеків до предків людини, оскільки вважають, що вони є тупиковою гілкою еволюції. Причиною появи такої гіпотези, послужила знахідка останків людей у Східній Африці в 1959 році, які були ближчі до людини, ніж австралопітеки. Вік цих знахідок становить 12 мільйонів років.



В результаті чого, найдавніші люди жили на землі стали називатися в науковому світі Homo habilis, тобто людина уміла. У світлі цих подій одні вчені стали відносити Людини вмілого до австралопітеків, в той час інші вважають його окремою самостійною гілкою. Але між тим, більшість вчених сходяться в тому, що саме цей вид належить вважати предком сучасної людини.

людина прямоходяча

Наступною сходинкою в процесі еволюції людини були найдавніші люди, які з`явилися близько 1,9 мільйона років тому і зникли приблизно 300 тисяч років тому. Слід зазначити, що до них відносять наступних видів людей: пітекантроп, синантроп і гейдельбергский. Але всі перераховані вище найдавніші люди зараховуються до одного виду - Людині прямоходящему - Homo erectus.



Про те, як і де, жили стародавні люди відомо досить небагато. Знайдені примітивні знаряддя праці та рештки дозволяють припустити, що вони жили групами або первісними стадами. Прожиток вони добували полюванням і збиранням, обробляти землю і приручати диких тварин вони ще не навчилися. В якості житла стародавні люди використовували печери та деякі інші відповідні укриття. Вчені вважають, що вони спілкувалися за допомогою жестів і примітивних звуків, які ще не були членороздільної промовою.

неандертальці

На зміну Людині прямоходящему прийшли неандертальці. Їх період проживання тривав від 200 до 30 тисяч років тому. Якщо порівнювати їх з попередниками, вони були більш вправними, користувалися вогнем. Вдалося з`ясувати, що в теплих регіонах вони селилися по берегах річок, в той час як в холодних - в печерах. Як основний вид видобутку їжі у неандертальців було полювання. Вони використовували крім м`яса убитих тварин, ще й їх шкури, виготовляючи з них одяг. Оскільки зшивати її вони ще не пристосувалися, їх одяг був досить грубій, як правило, зі шматків шкур.

Соціальні відносини також зазнали ряд змін. Неандертальці дбали про тих, хто з різних причин не міг добувати собі їжу. Саме у них вченими вперше зустріли поховання померлих, що свідчить про значний прогрес у міжособистісних стосунках. Величезне значення стали мати різні колективні дії, які проявлялися, в полюванні, турботі про дітей, захист своїх селищ. За рахунок ускладнення соціальних відносин у неандертальців виникла членороздільна мова.

Homo sapiens

Люди сучасного типу, а саме Homo sapiens, тобто Людина розумна, виникли близько 50 тисяч років тому. Їх стали називати кроманьонцами за місцем знахідки останків людей цього типу, у французькому гроті Кроманьон. За зовнішнім виглядом вони практично не мали відмінностей від сучасної людини. Тепер ви знаєте, як жили древні люди. Відео також можна подивитися, щоб закріпити матеріал. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!