» » » Як називалися століття?

Як називалися століття?

Як називалися століття?

Історія планети Земля налічує близько 4,5 мільярда років. У порівнянні з цим проміжком часу людство бере свій початок зовсім недавно: 200 тисяч років тому з`явився "людина розумна". Протягом всієї історії люди вчилися всі новим і новим вмінням, добували знання, грунтуючись на досвіді своїх предків. У кожної книги є глави, так і у історії є етапи або століття. Про них і поговоримо. Як називалися століття і чим вони відрізнялися один від одного?

Хронологія розвитку цивілізації

Кам`яний вік (приблизно з 200 до 8-9 тис. Років д. Н. Е.)

Назва цього найдавнішого періоду розвитку бере свій початок з тих знарядь праці, які використовувалися людьми. Основним матеріалом, з якого виготовлялися різні інструменти, які допомагають жити, був камінь. Саме камінь був головним ресурсом - ось чому так називається кам`яний вік. Трохи пізніше з`явилися інструменти з дерева і кістки. До кінця цього періоду широкого поширення набула глина. З неї переважно робили посуд.

Мідний вік (приблизно з 8-9 до 3 тис. Років д. Н. Е.)

Цей етап розвитку людства поступово дозволив перейти від знарядь праці з каменю до знарядь праці із заліза завдяки міді, яка виступила сполучною ланкою. Варто відзначити, що, в общем-то, на цей період все одно довелося переважання каменю над міддю. Однак до кінця мідного віку мідь і залізо замінили камінь практично у всіх галузях діяльності людини.



Історія переходу вельми цікава. Мідні самородки брали за звичайні камені, які намагалися обробити звичним способом (ударом каменем про інший камінь). Однак у випадку з міддю шматки не відвалювалися, а форма самородка деформувалася. Поступово люди прийшли до розуміння, що мідь може приймати будь-які зручні і потрібні для тієї чи іншої справи форми. Крім того, мідні знаряддя можна було полагодити, а ось кам`яні доводилося робити по новій.

Бронзовий вік (приблизно з 3 до 1,3 тис. Років д. Н. Е.)



Цей період характеризується використанням бронзи і олова в якості матеріалу для виготовлення своїх знарядь праці. До цього часу вже були відкриті чарівні властивості вогню, що штовхнуло життя древніх людей семимильними кроками вперед. Було встановлено, що мідь в поєднанні з іншими металами набагато міцніше, ніж у своєму чистому вигляді. Поступово люди прийшли до того, що сплави - це більш надійний спосіб виготовлення якісних знарядь праці, зброї, будівельних інструментів.

Залізний вік (приблизно з 1,3 тис. Років д. Н. Е. До 300 років н. Е.)

На цьому етапі розвитку суспільства люди навчилися створювати інструменти та зброя з заліза. В основному залізо на Землі було метеоритного походження і оброблялося методом холодного кування. Однак родовища земного заліза ще не були знайдені, тому спочатку залізо було предметом розкоші і рідко знаходило застосування. Через декілька століть великі державні утворення вже займалися пошуком заліза, і поступово весь світ перейшов від бронзи до заліза.

Основним методом видобутку заліза став сиродутний процес. Руду занурювали в спеціально вириту яму, наповнену деревиною. Деревина підпалювалася і розігрівалася до 900 градусів за Цельсієм. Крім того, були винайдені сиродутние сурми, які качали холодне повітря в земляну піч. В результаті хімічних реакцій отримували пористе залізо, просочене шлаком. Шлаки видаляли методом холодного кування. У підсумку методи роботи з залізом поширювалися по всій планеті, що і призвело до тотального його використання.

Наш час

Ми описали перший етап становлення людства, проте і сучасний етап має свої особливості. Як називається наше століття? Різні дослідники та філософи по-різному називають сучасний етап розвитку людства. Це пов`язано з тим, що сучасне суспільство занадто багатогранно, щоб можна було виділити хоча б якусь одну загальну характеристику, як, наприклад, вийшло з первісної історією. Тому наше століття може бути названий "новим часом".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!