» » » Як видобувають залізо?

Як видобувають залізо?

Як видобувають залізо?
Як видобувають залізо?

Залізо - найважливіший хімічний елемент в таблиці Менделєєва метал, який застосовують в самих різних галузях промисловості. Видобувають його з залізної руди, яка залягає в надрах землі.

Як видобувають залізо: способи

Існує кілька способів видобутку залізної руди. Вибір того чи іншого методу буде залежати від місця розташування покладів, глибини залягання руди і деяких інших чинників.

Залізо видобувають як відкритим, так і закритим способом:

  1. При виборі першого способу необхідно забезпечити підвезення всієї необхідної техніки безпосередньо до самого родовищу. Тут з її допомогою і буде будуватися кар`єр. Залежно від ширини залягання руди кар`єр може бути різного діаметру і до 500 метрів в глибину. Цей спосіб видобутку залізної руди підходить, якщо корисна копалина знаходиться неглибоко.
  2. Більш поширеним все ж є закритий спосіб видобутку залізної руди. В ході нього риються глибокі колодязі-шахти до 1000 м глибиною, в сторони від яких копаються розгалуження (коридори) - штреки. У них опускається спеціальне обладнання, за допомогою якого руда вилучається з землі і піднімається на поверхню. У порівнянні з відкритим, закритий спосіб видобутку залізної руди набагато небезпечніший і витратний.


Після вилучення руди з надр землі, її вантажать на спеціальні вантажопідйомні машини, які доставляють руду на переробні підприємства.

Переробка залізної руди

Залізна руда - це гірська порода, в складі якої є залізо. Щоб в подальшому направити залізо в промисловість, його треба здобути з породи. Для цього з кам`яних шматків породи виплавляють саме залізо, причому роблять це при дуже високих температурах (до 1400-1500 градусів).

Зазвичай видобувається порода складається з заліза, вугілля і домішок. Її завантажують в доменні печі і нагрівають, причому вугілля сам підтримує високу температуру, а залізо при цьому набуває рідку консистенцію, після чого його розливають в різні форми. Шлаки при цьому відокремлюються, а саме залізо залишається чистим.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!