» » » Як видобувають руду?

Як видобувають руду?

Як видобувають руду?
Як видобувають руду?

У наш час будь-яке виробництво залежить від видобутку копалин. Щоб зробити, наприклад, який-небудь електронний девайс, необхідно добути безліч ресурсів з землі. Найпопулярнішим ресурсом сьогодні є нафта, проте різні руди не відстають за популярністю, тому що метали завжди необхідні для будь-якого виробництва. Без них не було б машин, будівель і безлічі інших речей. Однак мало хто знає, як видобувають руду в наш час.

Розглянемо це цікаве питання разом.

Як видобувають руду в наш час

Видобуток руди - складна справа, в якому необхідно заглиблюватися в товщі землі і знаходити родовища різних металів і мінералів. Перш ніж приступити до самої видобутку, спочатку знаходять необхідне місце, де знаходяться поклади руди. Після цього починається сам процес видобутку, який ведеться двома способами:

  1. Відкрите видобування руди.
  2. Закрита видобуток руди.

Розглянемо ці два способи, їх плюси і мінуси докладно.

Відкрите видобування руди

В даний час переважає відкритий спосіб видобутку корисний копалин. Це більш безпечно, ніж закритий спосіб.

Відкритий спосіб видобутку кращий, якщо в місці знаходження руди немає твердих порід мінералів і землі, які б могли суттєво заважати видобутку, а також немає населених пунктів і комунікаційних систем.

Виділяють п`ять видів відкритої вироблення руди:

  • Поверхневий спосіб характеризується повною виробленням розкриву і всіх мінералів, які будуть виявлені. Розкривні породи звалюють в відпрацьовані області кар`єра.
  • Глибинна вироблення - це вироблення розкривних порід і руди поступово шарами вниз.
  • Нагорний тип вироблення характерний для гірської місцевості, де краще розміщувати розкривні породи на більш низькі оцінки зверху вниз.
  • Нагірно-глибинний спосіб вироблення підійде тільки для дуже складних гірських рельєфів.
  • Підводний спосіб. Якщо корисні копалини знаходяться на дні водойми, який неможливо вичерпати попередньо, то застосовують цей спосіб вироблення руди.


Перед початком робіт грунт необхідно розпушити. Якщо вироблення відбуватиметься на гірській грунті, то застосовують вибухові речовини для дроблення кам`яної грунту.

Після видобутку руди її перевозять на транспорті на заводи і іншим клієнтам.

В даному випадку відкрита вироблення руди економічніше закритою, проте буде відбуватися суттєва зміна ландшафту і освіту гігантських кар`єрів.

Закрита видобуток руди

Такий спосіб застосовують, якщо необхідно не змінювати ландшафт поверхні, а потрібно провести мережу тунелів під нею і добути руду. Закритий спосіб використовувався споконвіку і продовжує мати місце в наш час, особливо в гірській місцевості.

Однак закритий спосіб видобутку руди дорожчий і менш безпечний для працівників, адже шахта завжди може непередбачено обвалитися і поховати під собою шахтарів. До того ж витрачається набагато більше ресурсів на будівництво шахти і доставки руди на поверхню.

Також ви можете прочитати кілька наших статей на цю тему:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!