» » » Що таке корисна копалина?

Що таке корисна копалина?

Що таке корисна копалина?

Без корисних копалин ми б бачили зовсім іншу картину світу. Адже їх використовують скрізь - для виготовлення прикрас, для вирішення транспортних проблем, в будівництві. Археологи встановили, що деякі корисні копалини (мідь) людина навчилася добувати ще за часів кам`яного віку. Так що таке корисна копалина?

Корисні копалини

Копалинами прийнято вважати що знаходяться в земній корі мінеральні утворення, які приносять нам користь завдяки своїм хімічним і фізичним властивостям. Людина використовує їх в якості сировини у виробництві або як паливо. Корисні копалини розподілені на поверхні земної кори нерівномірно, переважно вони зосереджені у вигляді пластів, гнізд або розсипів. Кілька великих скупчень формують родовища, а особливо великі - басейни, райони і провінції. Корисність є поняттям значною мірою мінливим і умовним, оскільки залежить від зміни в потребах, а також від технологій переробки та видобутку мінералів. Також під визначення «корисні копалини» підпадає отримана завдяки застосуванню технологій переробки мінеральної сировини продукція.

Класифікація корисних копалин

Викопні ділять на

  • рідкі (нафта),
  • газоподібні 
  • тверді. 

Виходячи з призначення виділяється категорія будівельних матеріалів (граніт, вапняк, пісок, глина), руд (благородні, кольорові і чорні метали), гірничо-хімічної сировини (апатит, фосфати, мінеральні солі), дорогоцінного каміння та самоцвітів, гідромінеральних копалин (мінеральні і прісні підземні води).



Також копалини діляться на

  • неметалеві, 
  • металеві 
  • горючі. 

До неметалічних належать будівельні матеріали, рудомінеральное і хімічна сировина. Металеві копалини використовують для видобутку металів, горючі - в якості палива. За своїм походженням корисні копалини бувають метаморфогенні, контактово-метасоматичні, магматическими, залишковими, осадовими і т. Д. Категорію найцінніших копалин становлять газ, нафту і вугілля. Саме спалюючи ці мінеральні утворення, людство отримує основна кількість енергії. Кожна країна має певні запаси тих чи інших мінеральних ресурсів, кількісний і якісний склад яких значною мірою визначає її економічний рівень.

Відповідь на питання, що таке корисна копалина, а також - які особливості видобутку корисних копалин шукає наука, іменована «гірничою справою». Деякі розділи геології присвячені питанням виявлення та розміщення родовищ.

Ресурс копалин не безмежний

Видобуток корисних копалин породила ряд проблем. Велика частина копалин непоновлювані, адже на їх відновлення необхідно багато сотень і тисяч років. Видобуток же корисних копалин придбала такі темпи і масштаби, що сьогодні з усією серйозністю постає питання заміни певних видів палива джерелами енергії альтернативного характеру.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!