» » » Що отримують з нафти?

Що отримують з нафти?

Що отримують з нафти?

Нафта є одним з найцінніших і затребуваних корисних копалин нашої планети, недарма її ще прийнято називати «чорним золотом». Сира нафта являє собою непрозору, горючу, легко займисту, маслянисту рідину, найчастіше забарвлену в червоно коричневий або майже чорний колір і володіє специфічним хімічним запахом.

До складу нафти входять рідкі вуглеводні, на частку яких припадає близько 90% загальної маси, а також азотисті і сірчисті органічні сполуки і механічні домішки. У сирому вигляді нафту практично не застосовується, зате з неї шляхом переробки виробляють понад дві тисячі всіляких корисних продуктів, починаючи з ракетного палива і закінчуючи простим аптечним вазеліном. Про те, що отримують з нафти, ми обов`язково розповімо вам більш детально, але тільки трохи пізніше. Спочатку треба відзначити, що перш ніж приступити до глибокої переробки, нафту піддають поділу на фракції шляхом первинної перегонки в ректифікаційних колонах.

Основні фракції нафти

  1. Газолінова фракція, на її основі в подальшому отримують все марки автомобільного та авіаційного бензину.
  2. Лигроиновая фракція містить в своєму складі більш важкі вуглеводні, з неї виготовляють пальне для тракторів.
  3. Гасова фракція служить основою для ракетного та авіаційного палива.
  4. Газойль, а просто кажучи, дизельне паливо.
  5. Мазут, який в свою чергу поділяється на соляровим, мастила і вазелін.
  6. Гудрон, який застосовують при виготовленні дорожніх покриттів.


Крім того, що нафта служить вихідною речовиною для виробництва майже всіх видів палива, вона також є основною сировиною для багатьох виробництв так званої «великої хімії».

Що роблять з нафти

Шляхом вторинної переробки, що має на увазі структурні зміни молекул складних вуглеводнів, що входять до її складу, з нафти виробляють такі види продукції:

  1. Синтетичну гуму і каучук, які знаходять широке застосування в народному господарстві, це і автомобільні шини, і взуттєві підошви, і всілякі прокладки та ущільнювачі, і маса інших, не менш корисних речей.
  2. Синтетичні тканини - від найтонших шифонів до спеціальних зразків, що витримують вплив сонячної радіації і холод безповітряного простору, з яких шиють скафандри для космонавтів.
  3. У розмові про те, що виробляють з нафти обов`язково слід згадати і про всілякі розчинниках, лаках і фарбах, які робляться на її основі.
  4. Численні види пластмас і полімерних плівок, без яких нині не обходиться жодна галузь народного господарства.
  5. Отрутохімікати і добрива, миючі та косметичні засоби і багато, багато іншого.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!