» » » Як отримують алюміній?

Як отримують алюміній?

Як отримують алюміній?

Порівняно недавно (трохи більше століття тому) алюміній вважався одним з найдорожчих металів. І пов`язано це було не з малими запасами сировини, а зі складним процесом виробництва цього металу. Сьогодні алюміній став одним з найдешевших металів завдяки і великим сировинним запасам, і вдосконаленому виробництва. Він займає лідируючі позиції у виробництві кольорових металів і вельми широко використовується в багатьох промислових галузях як в чистому вигляді, так і у вигляді сплавів. Як отримують алюміній сьогодні? Давайте розберемося.

З чого роблять алюміній?

Залежно від сировини, що використовується для отримання цього металу, алюміній ділиться на первинний і вторинний.

Для виробництва первинного алюмінію використовують мінеральні руди, в яких міститься оксид алюмінію: боксити, нефеліни, алуніти.

Боксити є самої збагаченої оксидом алюмінію рудою - оксиду алюмінію в ній міститься більше 50%. До 30% оксиду містять нефеліни. І найменше їх зміст (до 20%) - в алунитом.

Вторинний алюміній, а також алюмінієві сплави отримують шляхом переробки алюмінієвих відходів та брухту. Для його виробництва переплавляють алюмінієву стружку, фольгу і дріт, обрізки металевих листів і труб.

Як виробляють первинний алюміній?



Первинний алюміній отримують методом, який називається "електроліз глиноземного розплаву в кріоліті". Рудне виробництво алюмінію є багатоетапним технологічним процесом, який включає отримання проміжного сировини: глинозему - кріоліту і фтористих солей - вугільних виробів - електролітичного алюмінію.

Головні ланки цього технологічного ланцюга - глинозем і електролітичний алюміній. Головний блок виробництва - електролізер або алюмінієва ванна. Щільність алюмінію більша за густину криолита. Тому процесі електролізу він відділяється від кріолітгліноземного розплаву. Відокремившись, метал осідає на дно ванни, звідки його збирають вакуумними ковшами. Потім зібраний метал очищають методом хлорування і відливають з нього злитки.

Як виготовляють алюміній з брухту?

Вторинний алюміній виробляють методом виплавки. Для цього відходи збирають і сортують, а потім очищають способом холодної переробки. У процесі переробки з відходів видаляють всі домішки (метали і неметали), а потім лом плавлять в печах паливної або електричної плавки. Готовий продукт розливають в спеціальні ливарні чушки.

Так як отримання цього металу вимагає великих енерговитрат, алюмінієві заводи будують поблизу від гідроелектростанцій, що дають найдешевшу електроенергію. З цієї ж причини підприємства, що виробляють глинозем, розташовані поруч з родовищами алюмінієвих руд.

Ще більше інформації на цю та інші схожі теми ви знайдете в статтях нашого розділу хімія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!