» » » Які литі диски краще?

Які литі диски краще?

Які литі диски краще?

Якщо ви вирішили укомплектувати свій автомобіль чимось непересічним і красивим, швидше за все, ви зупините свій вибір на литих дисках. Припустимо, ви визначилися з моделлю і кольором, розмір своїх коліс, як автолюбитель напевно ви знаєте. Але які литі диски краще? Про це і піде мова.

Параметри литих дисків

Можна купити литі диски, які будуть трохи перевищувати штатний розмір, але в цьому випадку на них необхідно поставити низькопрофільну гуму. При цьому зовнішній діаметр колеса залишиться колишнім. Маса колеса практично не збільшується, але зате виглядати воно буде гарніше. Але діаметр - не єдиний параметр, на який слід звернути увагу при виборі литого диска.

Які ж ще параметри важливі?

  • Виліт, тобто відстань між площиною симетричної розташування диска і площиною його кріплення. І тут самому краще не експериментувати. Ви повинні уважно прочитати інструкцію до вашого автомобіля, щоб дізнатися розмір рекомендованого вильоту. Деякі автолюбителі свідомо ставлять колеса зі зменшеним вильотом, щоб додати стійкість автомобілю, та й виглядає таке чудо агресивніше. Однак такого роду процедура збільшує навантаження на підшипники маточини.
  • Ще один параметр, який варто врахувати, це діаметр центру отворів для кріплення (діаметр окружності, PCD), а також кількість цих отворів. Литі диски, у яких PCD-маркування буде відрізнятися від тієї, що позначена на вашому автомобілі, встановити ви ніяк не зможете.
  • Варто звернути увагу ще й на болти, якими диск кріпитися. Зазвичай болти йдуть вже в комплекті з дисками, але ці диски можуть не підходити вам по дизайну або будуть дорогими. Врахуйте, що занадто короткі болти - це ненадійне закріплення диска, сильно довгі, навпаки, можуть чіпляти нерухомі частини автомобіля при обертанні колеса. Діаметр центрального отвору диска і отвори під маточину, позначається латинськими буквами DIA. Коли розмір DIA трохи більше розміру маточини, існують спеціальні перехідники, центрувальні кільця, які в основному продають в комплекті з диском. Більшість виробників роблять литі диски з великим центральним отвором, щоб диски могли підійти на більшість авто.
  • Завершальний аспект, на який також необхідно звернути увагу, це ширина обода диска, яка вимірюється в дюймах. Цей параметр є принциповим, якщо ви купуєте диски на вже наявні шини. Тоді параметр дуже важливий, так як при різниці ширини диска і покришки порушується геометрія зіткнення колеса з дорогою.

Алюміній або магній



З параметрами розібралися, а от які литі диски купити, магнієві або алюмінієві? Розглянемо нижче гідності цих матеріалів.

  • Диски з алюмінієвих сплавів стійкі до води і солі, навіть коли емалеве покриття злегка пошкоджено.
  • Диски ж з магнієвих сплавів по вазі легше, ніж алюмінієві, але більше схильні до корозії, через це до них пред`являються більш суворі вимоги до захисного шару, а запчастини до них підбираються ретельніше.
  • Алюміній на повітрі покривається захисною оксидною плівкою, ступінь термічного розширення у якій така ж, як і у металу.
  • Магній також покривається захисним шаром оксиду, але шар цей досить пухкий.

Робимо висновки! Які гарні литі диски? Зупиніть свій вибір на алюмінієвих литих дисках, ретельно підберіть болти для кріплень, перевірте сумісність дисків і маточини. Є ще один невеликий момент, на балансуванні коліс застосовуйте самоклеючі важки, так як якщо ви заб`єте грузик, він може пошкодити лак, а свинець грузика з металом диска утворюють гальванічну пару, що прискорить корозійні процеси.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!