» » » Як вибрати диски?

Як вибрати диски?

Як вибрати диски?

Всі автолюбителі знають про те, що шини завжди необхідно міняти по сезону. Але не всім відомо, що свій «особистий» диск повинен бути у кожної шини. Деякі водії вважають, що колісні диски відрізняються один від одного тільки розмірами, дизайном і ціною. Але це не зовсім так. Адже головні вимоги, що пред`являються до них, це - міцність не тільки під час їзди по рівній дорозі, але і у випадках, коли виникають граничні навантаження. У цій статті ми зробимо з вами невеликий екскурс і познайомимо з основними типами та характеристиками цієї важливої складової частини автомобіля, щоб ви знали, як вибрати диски.

типи дисків

Вони бувають штамповані (сталеві) і легкосплавні (ковані та литі). Окремі частини сталевих дисків штампуються з листа, після чого зварюванням з`єднуються між собою. Позитивні якості їх полягають у тому, що вони мають невисоку ціну, відносно високу міцність і легко відновлюються, коли сильно зім`яті закраїни. Недоліки - невисока точність під час виготовлення (обов`язково будуть проблеми з балансуванням), низька корозійна стійкість і велику вагу.

Легкосплавні диски перевершують сталеві за багатьма споживчими властивостями. Вони добре відводять зайве тепло від гальмівного вузла і їх можна виготовляти з високою точністю. Але головна перевага полягає в невеликій масі.

За способом виготовлення легкосплавні диски поділяються на ковані і литі. Ковані диски міцні і можуть тримати сильні удари. В крайньому випадку, вони можуть погнутися від сильного удару, але не луснути. Високою є також корозійна стійкість у такого диска. Відносним мінусом таких їх є простота дизайну.



Литі диски мають внутрішню зернисту структуру металу. Це головний їх недолік, так як з часом в металі накопичуються мікротріщини, і сам диск може розколотися. Щоб збільшити механічну міцність необхідно збільшувати товщину стінок, а це негативно позначається на вагових характеристиках.

Кують і ллють диски з магнієвих і алюмінієвих сплавів. Знаходяться вони в порядку поліпшення технічних характеристик наступним чином: литий магнієвий (швидко тріскається, але легкий), литий алюмінієвий (має нормальні характеристики), кований алюмінієвий (легкість, міцність), кований магнієвий (легкість і надміцність). Які диски вибрати з цього ряду? Відкидайте обидві крайнощі, адже погані вам не потрібні, а кованих магнієвих дисків ви не знайдете, так як вони виготовляються на замовлення для гоночних автомобілів.

Ширина дискового обода

Існує просте правило: обід диска повинен бути по ширині на 25 або 30% менше, ніж ширина у профілю шини. Наприклад, ви шукаєте диски на авто. Як вибрати їх, якщо параметри ваших шин наступні - R15 195/70? Профіль вашого колеса має ширину 195 мм або 7,68 дюймів (тобто 195 / 25,4). Від цієї величини відбираєте 30 або 25% і вийшло число округляєте до найбільш близького значення стандартного ряду. Виходить число 5,5 дюйма. Саме такої ширини повинен бути обід вашого диска під шину R15 195/70.

Діаметр центрального отвору



У автомобільних штатних коліс центральний отвір, в більшості випадків, щільно прилягає до маточини осі. Підприємства-виробники саме по ньому центрируют колеса, і його діаметр вважається посадковим. Однак не варто дивуватися тому, що, купуючи попередньо в магазині центральний отвір раптом виявиться більше, ніж треба. Справа в тому, що виробники комплектуючих деталей і запчастин свідомо роблять цей отвір більшого діаметру. Як правильно вибрати диски в цьому випадку? Вам просто запропонують цілий набір перехідних кілець, завдяки чому диски без проблем підходять на різні моделі автомобілів. При правильній експлуатації і правильному підборі перехідних кілець у вас не виникнуть проблеми в експлуатації.

Діаметр отворів для кріплення диска

Наприклад, PCD 4х100. Це означає, що на діаметрі 100 мм 4 отвори. Звертаємо вашу увагу, що кріпильні отвори робляться з допуском по діаметру в бік плюса. Тому можна у виборі PCD помилитися, якщо від штатного він відрізняється на 2-3 міліметра.

До слова, на таку маточину (PCD 4х100) найчастіше монтують колеса з PCD 4х98. 2 міліметри не відрізниш на око. Але це неприпустимо. В такому випадку тільки одна гайка (або болт) буде затягнута зі всіх гайок (або болтів). Інші отвори «поведе», а кріплення буде перекошений або залишиться недотягненим, тобто на маточину колесо «сяде» в повному обсязі. На великій швидкості він «б`є», а гайки, які не повністю затягнуті, можуть відкручуватися.

Кріплення диска

До маточини диски кріпляться гайками або болтами. В їх позначеннях є розмір «голови», що співпадає з розміром ключа, і різьбовій крок. Наприклад, 12х1,25. Для болтів використовують позначення В, для гайок М: М14х1,5. При зміні штампованого сталевого диска на легкосплавний, в більшості випадків, потрібні будуть шпильки або болти з більшою довжиною, ніж штатні. Справа в тому, що легкосплавний диск має велику товщину, ніж сталевий. Крім цього, може не підійти старе кріплення, якщо у нового диска є отвори під затяжку на сферу, ваші ж наявні (штатні) болти затягуються на конус.

Не слід ставити на автомобіль колеса, що мають нештатний виліт. При зменшенні вильоту колія у коліс стає ширше. Хоч це додає машині гоночний стильний вигляд і підвищує її стійкість, але різко перевантажує підвіску і підшипники маточин. Збільшення вильоту, тобто звуження колії неможливо з тієї причини, що диск буде впиратися в гальмо.

Порада

Як вибрати колісні диски любителям «спортивного» стилю? Якщо вам подобається цей стиль водіння автомобіля, який супроводжується різкими гальмуваннями і разгонами, то вам найкраще підійдуть колеса з великою кількістю тонких спиць. Це значно збільшить його жорсткість, а вага буде мінімальним. Для водія, який віддає перевагу спокійній їзду, підійдуть будь-які диски, що сподобалися йому за кольором і по дизайну.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!