» » » Як роблять кульки?

Як роблять кульки?

Як роблять кульки?

Для багатьох людей кульку з дитинства асоціюється зі святом. Їх дарують один одному, ними прикрашають зали, запускають в повітря на заключному етапі урочистого заходу. Але не кожна людина знає, як роблять повітряні кульки.

У виробництві куль виділяють п`ять етапів:

  • приготування латексної маси;
  • формування куль;
  • промивання і сушіння;
  • вилучення з форми готових виробів;
  • контроль якості.

Приготування латексної маси

Сучасні кульки роблять з латексу. До їх складу входить не тільки гума. Її відсоток зазвичай не перевищує 60%. Все інше - це нетоксичні хімічні домішки, наповнювачі та барвники. Саме від якості складових буде насамперед залежати міцність і зовнішній вигляд майбутніх куль. Точний склад і технологію кожен виробник тримає в секреті. Мета всіх маніпуляцій - отримати еластичну масу.

формування куль

Для додання кулях форми використовують спеціальні заготовки. Їх конфігурація залежить від кінцевого вигляду виробу, але дуже нагадує кульку в спущеному вигляді. Матеріали для болванок використовують найрізноманітніші: кераміку, пластик, алюміній.

  1. Перш за все, наконечник поміщають в коагулянт, який буде грати роль магніту, «збирає» латекс.
  2. Змочену коагулянтом форму занурюють в латекс.
  3. Відбувається хімічна реакція, результатом якої є прилипання латексу до болванці.
  4. Як коагулянту використовують нітрат кальцію, воду і / або алкоголь.
  5. Якщо цього вимагає технологія, то кулі сушать, після чого знову занурюють в латекс. Для додання кулькам гладкості, їх пропускають через обертові щітки або ролики.

Промивання і сушка



Болванкам зі свеженанесенной латексом дають підсохнути. Промивання - обов`язковий і дуже важливий етап у виробництві кульок. За допомогою неї з поверхні кульки видаляються шкідливі речовини. При несумлінному ставленні виробника до цього етапу, у продаж надходять кулі, що містять шкідливі речовини. Після промивання, заготовки поміщають в сушильну камеру. Тут латексна маса втрачає зайву вологість і під впливом температури твердне. За допомогою вентилятора готові вироби охолоджують до кімнатної температури.

Вилучення з форми готових виробів

Кульки підсохли, затверділи і готові до відокремлення від форми. Це роблять вручну, за допомогою води або стисненого повітря.

Контроль якості

Кожна партія проходить обов`язковий контроль. Перевіряють не тільки наявність дефектів, але і відсутність шкідливих домішок. Кулі хорошої якості мають стінки однакової товщини, не залишають у роті неприємного присмаку, краю отвори рухливі.

Тепер для вас не є секретом, як роблять повітряні кульки. Спостереження за процесом їх виробництва заворожує.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!