» » » Який є бензин?

Який є бензин?

Який є бензин?

З рідких фракцій нафти, бензин вважається найлегшою. Ця фракція виходить в числі інших в результаті сублімації нафти. У звичайному вуглеводневому складі бензину, знаходяться молекули з довжиною С5 - С10. Але бензини можуть відрізнятися один від одного, як за властивостями, так і за складом, адже отримують їх не тільки від первинної сублімації нафти. Який є бензин, якщо головною його характеристикою вважати детонационную стійкість?

Що таке детонація

Детонація виникає внаслідок невідповідності сорту палива, ступеня його стиснення, нагару, який утворюється в камері згоряння, низької частоти обертання коленвала (наприклад, якщо рухатися під гірку на підвищеній передачі) і раннього запалювання. При значній детонації можна допускати роботу двигуна протягом тривалого часу. А ось невелика детонація вважається типовим і нормальним явищем (наприклад, при розгоні автомобіля), а для водія не представляє ніякої загрози.

Детонаційні властивості палива прийнято оцінювати за допомогою октанового числа. Це є основною відмінністю між різними сортами бензину. Для визначення октанового числа існує два методи - дослідний і моторний. Методика визначення октанового числа позначена в маркуванні бензину. Дослідницький метод, наприклад, позначений за допомогою букви «І». Чим вище ступінь бензину, тим більше у нього детонаційна стійкість.

види бензину



У Росії і країнах СНД випускається бензин марок від А-72 до АІ-98. Крім цього, бензин буває неетилованим, малоетілірованним і етилованим. Основними видами бензину за кордоном вважаються сорти «Преміум». Октанове число у цього бензину дорівнює 97-98. Крім цього є ще «Регулятор», октанове число якого не перевищує 94. У США і Великобританії великим попитом користується бензин під маркою «Супер» з октановим числом рівним 102. Для легкових автомобілів, вироблених в кінці минулого століття, найкраще підійде паливо з октановим числом 92. Автомобілі, випущені після 2000 року, краще заправляти бензином з октановим числом не менше 94. Паливо з октановим числом 95 і вище найкраще підійде для авто, випущених після 2005 року.

Крім октанового числа, бензин характеризується ще наявністю лугів, кислот, органічних і сірчистих сполук, а також забрудненням механічними домішками. Бензин вітчизняного виробництва, на жаль, у багатьох випадках має невисокі показники саме в цих характеристиках. В результаті цього, може бути те, що при згорянні такого бензину, буде виникати детонація, посилиться процес утворення смоли і нагару, посилиться знос двигуна. Тому в паливній системі обов`язково повинен бути фільтр тонкого очищення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!