» » » Як розрахувати витрати палива?

Як розрахувати витрати палива?

Як розрахувати витрати палива?

Кожному автолюбителю важливо знати, як розрахувати витрати палива на своєму автомобілі, адже такі знання допоможуть в різних життєвих ситуаціях, наприклад, коли потрібно розрахувати маршрут і витрата палива, який потрібен, щоб проїхати цю відстань.

Витрата палива по схемі

Багато автомобілістів користуються перевіреної і зручною схемою для розрахунку витрати палива. Ось що потрібно зробити:

  1. Потрібно залити повний бак і зафіксувати пробіг автомобіля до його подальшої експлуатації. Це набагато зручніше, але якщо немає можливості залити повний бак, то зберігайте чеки з усією інформацією. Дані на них знадобляться для правильного розрахунку.
  2. Далі використовуєте автомобіль, поки бензин повністю не закінчиться. Після цього знову фіксуєте пробіг автомобіля.
  3. З нової цифри (останній пробіг автомобіля) вичитаєте минулої цифру (пробіг, який був зафіксований перед використанням автомобіля з повним баком). Різниця буде означати кількість кілометрів, яке Ви змогли проїхати, використовуючи повністю вміст бака.
  4. Тепер згадуємо кількість літрів, які були залиті в бак.
  5. У нас є всі дані, залишилося застосувати формулу. Ось вона: км. / К-ть л. x 100. км. - Це та кількість кілометрів, які Ви змогли проїхати на автомобілі, використовуючи паливо повного бака від початку до конца- кількість л. - Це та кількість літрів бензину, яке Ви залили в бак Вашого автомобіля і витратили в процесі експлуатації. 100 - це число, на яке потрібно помножити результат від ділення кілометрів на літри. Число 100 в даному випадку дозволить Вам дізнатися, скільки літрів бензину потрібно Вам, щоб проїхати 100 км. Приклад: ми проїхали 250 км., На це нам треба було 28 літрів. 28/250 x 100 = 11.2. Це означає, що нам потрібно 11.2 л. бензину, щоб проїхати на своєму автомобілі 100 км. шляху. Знаючи подібну інформацію, можна заздалегідь розраховувати, скільком кількістю бензину потрібно запастися перед тим, як відправитися в дальню дорогу. Отримати цю інформацію можна і за допомогою спеціальних калькуляторів. Ось парочка Вам на допомогу:
  6. Як розрахувати витрати палива (калькулятор)
  7. Калькулятор витрати палива


Звичайно, повністю розраховувати на ці дані не варто, тому як існує похибка, величина якої варіюється в залежності від різних факторів. Тут грають роль манера і стиль водіння, час року, прогрів, стан автомобіля, використання кондиціонера і т.д. Враховуйте ці чинники теж.

Як розрахувати норму витрати палива



Для цього потрібно дізнатися, які норми витрати палива існують для Вашої конкретної марки. Розрахунком норм палива займається Мінтранс, і за допомогою його джерел ви зможете дізнатися, яка норма витрати для вашого автомобіля. Крім того, враховуйте процентні поблажки, які можуть збільшити на деяке число норму витрати палива. Ось деякі з них:

  1. У зимовий час до норми додається +7% в Центрі, + 5% на Півдні, на Уралі + 10-12%, в Сибіру і на Півночі + 15%, на Крайній Півночі + 20%.
  2. Якщо автомобілем користуються в місті з кількістю населення понад 3 млн. Чоловік, то додається + 25% - якщо населення становить 1-3 млн., То додається + 20% - при населенні 250 тис.-1 млн. + 15% прібавкі- при населенні в 100-250 тис. чоловік + 10%.
  3. Якщо пробіг авто становить більше 100 тис. Км. або автомобіль старше 5 років, то додається +5% до норми.
  4. Якщо пробіг більше 150 тис. Км. або автомобіль старше 8 років, то надбавка становить + 10%.
  5. При частому використанні кондиціонера надбавка становить + 7%.
  6. При перевезенні важкого і небезпечного вантажу + 15-35%.
  7. Для маршрутних машин надбавка становить + 10%.
  8. Для вантажівок, фургонів без урахування маси вантажу + 10%.

Більш докладно прочитати про норми витрат палива для різних автомобілів можна тут.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!