» » Як дізнатися пробіг фотоапарата?

Як дізнатися пробіг фотоапарата?

Як дізнатися пробіг фотоапарата?

Для того щоб дізнатися пробіг автомобіля, необхідно дізнатися кількість кілометрів, які він пройшов. І у випадку з фотоапаратом пробіг найрозумніше вимірювати кількістю зроблених кадрів, тобто кількістю клацань затвора. Чим фотоапарат дорожче і професійніше, тим ресурс затвора у нього більше. У цій статті ми розберемося, як дізнатися пробіг фотоапарата.

Пробіг фотокамери

  • Чисто теоретично, камера повинна нумерувати кадри, тобто досить просто зробити знімок і подивитися його номер. Це і буде пробігом фотоапарата. Але не завжди все так просто. Іноді сам апарат робить скидання лічильника (так можуть бути запрограмовані деякі моделі). Його може скинути і безпосередньо власник фотокамери. Може бути, це було зроблено людиною, який в даний момент продає цей фотоапарат. Значить потрібно дізнатися цей пробіг яким-небудь іншим способом.
  • У кожному знімку зберігаються мета-дані, в яких вказується і кількість зроблених затвором фотоапарата спрацьовувань. Але це не можна розпізнати легко, інформація дана в зашифрованому вигляді. Щоб з нею ознайомитися, необхідно використовувати спеціальні програми. Для того щоб дізнатися пробіг фотоапарата Nikon, є програми, які дозволяють ці відомості переглянути в переважній більшості випадків. Якщо фотокамера проведена іншою компанією, то краще за все звернутися в сервісний центр. Там з`ясовують точні дані про те, наскільки апарат відпрацював свій ресурс.
  • Мета-дані зберігає зашифрований файл, який має формат exif. Він маленького розміру. Потрібно підібрати програму, що працює з камерою виробника. Далі відкрити в ній знімок, який був зроблений останнім. У додатку відображаються властивості файлу. У їх числі будуть знаходитися і мета-дані. Знаходимо пункт меню Total Number of Shutter Releases і дивимося на значення, яке вказано навпаки. Це і буде «пробіг» фотоапарата.
  • Залишається лише вибрати оптимальне додаток. Правда про фотокамерах Nikon і Pentax стає доступна за допомогою наступних програм: Opanda EXIF і ShowExif. Остання з них може допомогти дізнатися і пробіг фотоапарата Canon, але не для всіх моделей. Вся справа в тому, що далеко не всі фотокамери Canon мета-дані підтримують. Тому в деяких моделях фотоапаратів цього виробника пробіг за допомогою цієї програми дізнатися неможливо. У такому випадку варто спробувати зробити це за допомогою програми EOS Info. Якщо ж все одно нічого не виходить, а дізнатися цю інформацію дуже потрібно, слід звернутися в сервісний центр.


Ви отримали інформацію про те, як перевірити пробіг фотоапарата. Вибирайте спосіб, який буде оптимальним у вашому випадку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!