» » » Що таке бензин?

Що таке бензин?

Що таке бензин?

Напевно, кожна людина, коли-небудь задавався цим питанням. Що таке бензин? Бензин є найлегшій фракцією нафти. У процесі переробки нафти і отримують бензин. Склад бензину - це молекули з довжиною від C 5 до C 10. Але різні види бензину розрізняються за складом і за властивостями, так як його отримують не тільки як один з видів первинної сублімації нафти. Отримують бензин і з попутного газу.

  1. Бензин газовий є продуктом переробленого попутного нафтового газу, який містить вуглеводні із загальним числом атомів не менш трьох. Варіанти газового бензину бувають нестабільні (БГН) і стабільні (БГС). БГС підрозділяється на дві марки - легкий (БЛ) і важкий (БТ). Все це застосовується в нафтохімії і використовується як сировина.
  2. Крекінг-бензин є продуктом додаткової переробки нафти. Перегонка нафти звичайним способом дає тільки 10-20% бензину. Для збільшення його обсягу використовують важкі або висококиплячі фракції розігрівають до розриву великих молекул на маленькі розміри, що входять до складу бензину. Все це і називається крекингом. Цікавий факт - крекінг мазуту проводиться при високих температурах 450-550 ° С.

З чого роблять бензин

Це питання нині дуже актуальне. Піролізу є процес, який відбувається при температурах 700-800 ° С. Сумарний вихід бензину з допомогою крекінгу і піролізу можна довести до 85%. Також необхідно відзначити, що крекінг відкрив і створив проект промислової установки по ньому в 1891 році російський інженер В.Г.Шухов.

Бензин крім класифікації за октановим числом, має і інші свої класифікації і різновиди, які застосовуються не тільки для виробництва палива для двигунів.

Властивості і застосування



Крім перерахованих вище видів до них також відносять: ББЦ (розшифровується як "" бензин для побутових цілей "), бензин вторинних процесів у виробництві, абсорбент, олігомерізат і БПЦ (расшіфровка;" бензин для промислових цілей ").



Що таке бензин і як його отримують? Бензин таких марок, як А-76, Н-80, Аі-92, Аі-95 і Аі-98 заводи по нафтопереробці отримують за допомогою змішування компонентів палива. Процес компаудірованія, так званого змішування, повинен бути строго і чітко регламентований, а кінцевий продукт відповідати ГОСТ, і тільки тоді на виході вийде бензин з точним октановим числом.

Октанове число є показником тих властивостей, при якому моторне паливо детонує. Бензин порівнюється з ізооктановой сумішшю, і гептана. За умови, що октанове число бензину дорівнюватиме 95, воно буде детонувати як суміш з 95% -го изооктана і 5% -го гептана. Після первинного перегону нафти октанове число бензину не перевищує 70. Підвищення якості для низькосортних бензинів робиться не тільки за допомогою компаудірованія, але і з використанням антидетонаторов (до 0,3%). До сих пір одним з найпоширеніших добавок є речовина тетраетилсвинець Рb (C 2 H 5) 4 перемішаний з C 2 H 5 Вr. При їх горінні вивільняється летючий бромід свинцю, який викидається в атмосферу. Для його зниження поганих впливів на здоров`я людини та на середу використовують антидетонатори. Один з найвідоміших - ефір метил-трет-бутиловий (МТБЕ), який має ряд преімуществ- також він позбавлений головного недоліку - тієї величезної токсичності, властивої свинцю.

Октанове число

З чого виготовляють бензин, і як визначити октанове число? Визначення реального октанового числа діляться на кілька методів:

  • Метод моторний. Був винайдений фірмою UNOCAL-76, яка є першою в виробництві Аі-76. Суть цього методу - визначення часу детонації на двигуні (однопоршневими) при імітації напруженої їзди. З цієї причини октанове число може вийти заниженими.
  • Метод дослідний. Проводиться на однопоршневими двигуні без імітації напруженої їзди. Характерною ознакою є трохи завищений октанове число.
  • Метод хроматографический. Використовується як доповнення до інших методів, зазвичай для виявлення регламентованих домішок (бензол, наприклад).

Заправлятися варто там, де якість продукції знаходиться на відповідному рівні. Причому краще дізнаватися, де бензин краще у своїх друзів і знайомих, ніж вестися на рекламу. Пам`ятайте, що поганий бензин буквально роз`їдає двигун Вашої машини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!