» » » Як отримують фарби?

Як отримують фарби?

Як отримують фарби?

Точно сказати, коли людина вперше скористався фарбою, зараз вже неможливо. Спочатку вибір фарб був зовсім невеликий, адже нашим далеким предкам доводилося користуватися лише тим, що вдавалося знайти в навколишній природі. Вугілля і крейда, жовта і червона глина - ось, мабуть, і вся колірна палітра древніх художників. Нам же в цьому плані пощастило значно більше. Величезна кількість фарб різних кольорів і відтінків, зроблених на різних умовах, можна знайти на прилавках сучасних магазинів. Поговоримо більш детально про те, які речовини лежать в основі виробництва всіх фарб.

З чого і як отримують фарби

Незважаючи на їх велику різноманітність, всі фарби виготовляються з одного й того ж принципу. Основу їх виробництва становить змішування в певних пропорціях трьох головних компонентів - пігменту, розчинника і сполучного речовини.

Основу кожної готової фарби становить пігмент. Це речовина, від якого залежить колір покриття, одержуваного після нанесення фарби на поверхню. Сполучними речовинами в фарбах зазвичай є клеї рослинного або тваринного походження, або полімерні смоли. Вони знаходяться в фарбах в емульгованому або розчиненому вигляді і при висиханні розчинника тверднуть і утворюють тверду плівку, міцно утримує барвний пігмент.



Розчинник необхідний для додання фарбі рідкої форми, так як в такому вигляді її набагато легше наносити на поверхню. Як такого розчинника використовують масло, спирт, ацетон, воду або складні вуглеводні. Яких тільки кольорів не роблять в наш час: акварель і гуаш, олійні, акрилові, емалеві фарби, фарби для волосся і фарби для тканини - перераховувати їх види можна ще дуже довго. Розповімо коротко про те, як роблять найпоширеніші з них.

Акварельні фарби

Акварельні фарби виробляються головним чином на основі мінеральних пігментів із застосуванням в якості сполучного речовини будь-якого рослинного клею - декстрину, гуммиарабика, вишневого клею. Іноді їх замінюють клеєм тваринного походження - риб`ячим клеєм або желатином. У акварельні фарби найвищої якості додається натуральний мед.



Як консервант всіх цих органічних речовин в акварельні фарби додають фенол. Пігмент подрібнюють до стану пудри, змішують його з іншими компонентами, додають трохи води і з отриманого «тесту» формують брикетики фарби, які після висихання розкладають по коробках.

Масляні фарби

Олійні фарби отримують шляхом змішування мелених неорганічних пігментів з синтетичної або комбінованої оліфою. Такі фарби підходять для фарбування металу і дерева. Олійні фарби для художників замішують на очищеному лляній олії, їх наносять на загрунтовану полотно.

виробництво пігментів

Поговоримо про те, як отримують пігменти, на основі яких і виробляють все фарби. Всі пігменти в залежності від їх походження можна поділити на дві основні групи - мінеральні та біологічні, одержувані з живих організмів.

мінеральні пігменти

До мінеральних пігментів в першу чергу відносяться: титанові і цинкові білила, свинцевий і залізний сурик, охра, сажа, умбра, ультрамарин і берлінська лазур.

  • Титанові білила по своїй будові є діоксидом титану, виробляються вони з ільменіту - природного мінералу, що містить титан.
  • Сажу отримують шляхом неповного спалювання звичайного природного газу в спеціальних горілчаних камерах.
  • Залізний сурик, він же оксид заліза, отримують в результаті прожарювання солей заліза в кисні.
  • Умбру виробляють з глини, пофарбованої в коричневий колір солями марганцю і заліза.
  • Охра - це природний фарбувальний пігмент, в основному складається з суміші гідрату окису заліза і глини.

біологічні пігменти

До групи біологічних барвників відносяться кармін, шафран, індиго і алізарин.

  • Алізарин має дуже яскравий оранжево - червоний колір. Отримують його з коріння марени фарбувальної.
  • Шафран - барвник помаранчевого кольору, вироблений з пилку квітів шафрану. Через його дорожнечу шафран використовують виключно в харчовій промисловості, для фарбування кондитерських виробів.
  • Індиго, мабуть, найвідоміший барвник природного походження. Зараз його навчилися синтезувати штучним способом, раніше ж індиго добували з листя індігофери - рослини, що росте в Індії. Фарба, отримана з індігофери, використовувалася для забарвлення джинсової тканини в насичений синій колір.
  • Кармін - це екстракт, одержуваний з порошку, приготовленого з висушених самок кошенілі - дрібних комах, які живуть на кактуси. Раніше кармін використовували для забарвлення вовняних тканин в червоний колір, тепер його найчастіше застосовують в харчовій промисловості.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!