» » » Чим пофарбувати вагонку?

Чим пофарбувати вагонку?

Чим пофарбувати вагонку?

Вагонка це тонка гладко остругана дошка, використовувана для обшивки внутрішніх приміщень а також для зовнішньої обробки будівель. Вагонка по праву вважається одним з кращих оздоблювальних матеріалів. Вона красива, міцна, екологічно чиста і дуже довговічна Середній термін служби дерев`яної вагонки становить приблизно 20 років. Однак його можна ще збільшити, якщо обробити вагонку спеціальними засобами від грибків та комах і нанести на її поверхню лакофарбове захисне покриття.

Чим покрити вагонку

Промисловість випускає кілька видів покриттів, придатних для нанесення на вагонку. В основному це антисептики (напівпрозорі і непрозорі), акрилатні і олійні фарби і алкідні або акрилові лаки. Вибір покриття в першу чергу залежить від того, де саме ви збираєтеся його застосовувати.

  • Напівпрозорі антисептики добре захищають деревину дошки від гнилі і цвілі, роблять її колір більш насиченим і при цьому не приховують природну красу натурального дерева.
  • Непрозорі антисептики, на відміну від прозорих, залишають видимим тільки рельєф деревини, повністю приховуючи її малюнок.
  • Олійні фарби відмінно вбираються, добре захищають деревину від вогкості. Основний їх недолік - вони довго сохнуть після фарбування, крім того, з часом вони блякнуть і втрачають насиченість кольору.
  • Акрілатниє фарби позбавлені цих недоліків. Вони вологостійкі, довговічні, не розтріскуються від часу і добре зберігають сой блиск і колір.
  • Алкідні лаки створюють дуже міцну і тверду плівку на пофарбованої ними поверхні, тому вони як не можна краще підходять для покриття підлог.
  • Акрилові лаки менш міцні, ніж алкідні, але вони самі екологічні з усіх сучасних лаків. Завдяки цьому їх найчастіше використовують для покриття внутрішніх поверхонь будинку.


Виходячи з усіх цих відомостей і слід вибирати, чим пофарбувати вагонку в тому чи іншому місці.

Чим пофарбувати вагонку на фасаді будинку



Фасадні дошки найбільш схильні до гниття і старіння бо вони піддаються постійному негативному впливу навколишнього середовища. Дощі, морози, палюче сонце, шкідливі комахи та грибки роблять свою справу - дошки неухильно руйнуються. Тому оптимальним покриттям для фасадної вагонки будуть напівпрозорі антисептики, які захистять деревину і збережуть при цьому її природний вигляд, Адже стіни будинку з золотистих дощок з природною текстурою виглядають дуже красиво. Але, якщо вам з якихось причин не подобається колір натуральної деревини, і ви хочете щоб ваш будиночок був блакитним або, наприклад, бузковим, тоді пофарбуйте вагонку стійкою акрилатной фарбою.

Чим пофарбувати вагонку всередині приміщення

Стіни лоджій, веранд і балконів, обшиті вагонкою, найкраще покривати акриловим лаком, а підлоги, якщо вони у вас теж дерев`яні - алкідним лаком. Ця рекомендація підходить тим, хто хоче захистити деревину дощок від вологи, надати їм гарний блиск, але зберегти при цьому її первозданний зовнішній вигляд. Якщо ж ви бажаєте змінити колір вагонки відповідно до своїх дизайнерськими планами, вам знадобляться фарби - масляні, а ще краще акрилатні. Їх колірна гамма настільки широка, що дозволяє втілювати в життя навіть найсміливіші задуми.

Як фарбувати вагонку на стінах усередині будинку

Для фарбування вам знадобляться лоток для фарби, широка малярська кисть, грунтовка для дерева, пемза, жорстка щітка, будівельна драбина і власне фарба або лак.

  • Перш ніж приступати до фарбування, поверхню дерева треба ретельно до неї підготувати. Для цього вагонку слід ретельно очистити жорсткою щіткою від пилу і залишків старого покриття. Якщо цього не зробити, нова фарба недостатньо зчепиться з поверхнею, що фарбується і незабаром почне лущитися і відшаровуватися. Для поліпшення прилипання фарби дерев`яну поверхню можна додатково промити гарячим розчином харчової соди, після чого дати їй добре просохнути.
  • Наступний етап підготовки до фарбування - шліфування поверхні дощок шматком пемзи.
  • Далі вже підготовлену поверхню треба заґрунтувати спеціальним складом для деревини, що володіє антисептичними властивостями. Коли грунтовка висохне, можна буде приступати до фарбування вагонки.
  • Фарбувати дошки найкраще широкої і плоскої малярської пензлем. Насамперед треба ретельно перемішати фарбу в банку, так як під час зберігання частина пігменту могла опуститися на її дно. Після цього отлейте невелику кількість фарби в лоток - кисть треба вмочати саме в нього, а не в повну банку. Починайте фарбувати вагонку. Фарбувати дошки слід, проводячи пензлем зверху вниз. Чи не намагайтеся відразу ж отримати насичений колір, наносячи на поверхню товстий шар фарби. Найкращих результатів можна досягти, триразовим фарбуванням однієї поверхні, при цьому шари фарби, що наноситься повинні бути якомога тонше.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!