» » » Як обшивати вагонкою?

Як обшивати вагонкою?

Як обшивати вагонкою?
Як обшивати вагонкою?

Незважаючи на те, що останнім часом широкого поширення набули пластикові панелі, вінілові шпалери, гіпсокартон та інші штучні оздоблювальні матеріали, натуральні матеріали не втратили своїх позицій на ринку, більш того вони стали особливо модними і престижними. До числа таких матеріалів відноситься дерев`яна вагонка.

Для того щоб за допомогою вагонки стилізувати свою квартиру під сільську садибу, не треба володіти особливими навичками. Можна своїми руками обшити стіни, і в будинку одразу стане по-особливому тепло і затишно.

Як обшивати стіни дерев`яною вагонкою

вибір вагонки



Найпоширеніша і недорога вагонка зроблена з сосни. Особливо якісна соснова вагонка підходить для обшивки стін в житлових приміщеннях, більш низькосортна вагонка - для обшивки стін в коридорах, верандах, лоджіях і підсобних приміщеннях. Стіни в лазнях і саунах обшивають липової або осикової вагонкою. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні достатньо великими коштами, то можете обшити стіни кабінету або іншої кімнати вагонкою з бука, дуба, кедра, модрини або навіть червоного дерева.

Розрахунок необхідної кількості матеріалу



Дані рекомендації застосовні в тому випадку, якщо ви плануєте обшивати стіни вертикально розташованими дошками (так, як це найчастіше робиться).

  1. Виміряйте висоту стін.
  2. Виміряйте довжину і ширину приміщення і обчисліть його периметр.
  3. Виміряйте ширину дощок вагонки, яку ви збираєтеся купувати. Необхідно вимірювати тільки ширину основної частини дошки без виступаючого гребеня.
  4. Виміряйте довжину дощок. Бажано, щоб вона була трохи більше висоти стін - в цьому випадку кількість відходів у вас буде мінімальним (обрізки дощок йдуть у відходи, так як стіни не обшивають зістикованими шматками вагонки).
  5. Розділіть периметр кімнати, виражений в сантиметрах, на ширину дошки, виміряну в тих же сантиметрах, і ви дізнаєтеся, яка кількість дощок вам необхідно.

Витратні матеріали

  • довгі дерев`яні бруси 40х50 необхідні для створення обрешітки;
  • довгі і короткі саморізи;
  • велика кількість дрібних цвяхів довжиною два сантиметри або кілька упаковок спеціальних кляймер - вони потрібні для кріплення вагонки;
  • підвіси - металеві пластини, призначені для кріплення обрешітки;
  • мінеральна вата і парозахисної плівка - вони знадобляться в тому випадку, якщо ви будете додатково утеплювати стіни;
  • морилка (якщо хочете тонувати вагонку) і лак для дерева;
  • антисептик, призначений для обробки деревини.

Інструменти і пристосування

  • драбина;
  • шуруповерт або викрутка;
  • дриль;
  • будівельний рівень і схил;
  • молоток;
  • ножівка або електролобзик;
  • молоток;
  • рулетка;
  • монтажна нитка.

Порядок роботи

Підготовчий етап:

  1. На вулиці обробіть дошки і бруси антисептиком і занесіть їх в приміщення. Перед тим, як починати монтаж, витримаєте вагонку в будинку кілька днів - за цей час дошки добре просохнуть.
  2. Шпаклівкою закладіть в стінах тріщини і інші нерівності.
  3. Обробіть стіни антисептичним розчином для попередження виникнення грибків і плісняви.

Створення обрешітки:

  1. Обрешітку роблять з дерев`яних брусів. Бруси завжди кріплять в напрямку перпендикулярному до напрямку самих дощок. Якщо ви будете укладати вагонку вертикально, то бруси треба прибивати горизонтально.
  2. До стін на невеликій відстані від стелі по всьому периметру кімнати прикріпіть верхній ряд брусів - спочатку дюбелями і саморізами прикріпіть до стін навіси, а до них уже пригвинтите самі бруси. Контролюйте їх горизонтальне розташування будівельним рівнем.
  3. Потім аналогічним чином на малій відстані від підлоги закріпіть найнижчий ряд брусів.
  4. Через невеликі проміжки кнопками або скріпками прикріпіть до верхнього ряду брусів відрізки монтажної нитки. Натягніть кожну нитку і закріпіть її другий кінець на нижньому ряду брусів. Слідкуйте за тим, щоб нитка була розташована строго вертикально (для цього скористайтеся схилом).
  5. Тепер зміцните на стіни ще кілька проміжних паралельних рядів брусів. Відстань між сусідніми рядами брусів має бути близько півметра.
  6. Передня поверхня всіх брусів повинна стикатися з натягнутими монтажними нитками, якщо в якомусь місці брус провалюється, підкладіть під нього шматочок гіпсокартону. Тільки при дотриманні цієї умови при подальшому монтажі дощок можна буде отримати ідеально рівну поверхню дерев`яної облицювання. Після того, як лати буде зроблена, можна починати монтаж самої вагонки.

Монтаж вагонки:

  1. При бажанні між брусами обрешітки ви можете укласти пласти мінеральної вати. Для захисту вати від вологи зверху її треба повністю закрити гідроізоляційної плівкою і прикріпити плівку до брусів за допомогою степлера.
  2. При вертикальному укладанні починати роботу слід з кутка кімнати.
  3. Точно виміряйте висоту стіни і обріжте дошку до потрібної довжини, приміряйте її на місце.
  4. Кожна дошка вагонки по всій своїй довжині з одного боку має паз, а з іншого боку - гребінь. Гребінь однієї дошки вставляється в паз попередньої - таким чином дошки вагонки з`єднуються між собою.
  5. До брусів обрешітки дошки можна кріпити тонкими саморізами, скобами, дрібними гвоздиками або спеціальними кляймерами.
  6. Послідовно вставляйте дошки одна в іншу, підбиває їх киянкою для більш щільного прилягання, робіть потаємне кріплення дошки до обрешітки і таким способом обшийте вагонкою всю кімнату по периметру.
  7. Подгоните останню дошку по ширині і прибийте її в кут.

При бажанні пофарбуйте стіни морилкою і покрийте їх декількома шарами лаку. Додатково радимо вам прочитати і інші наші статті на цю тему:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!