» » » Як зробити будку для собаки?

Як зробити будку для собаки?

Як зробити будку для собаки?

Якщо у вас є чотириногий друг, то можливо, ви замислювалися про те, як зробити будку для собаки. Адже для багатьох порід собак перебування на відкритому повітрі життєво необхідно. Та й умови, в яких ви розміщуєте собаку, мають величезний вплив на її здоров`я і работоспособность.Перед тим, як приступити до будівництва, необхідно вибрати правильне розташування будки. Місце має бути світлим і обов`язково сухим. Однак, подбайте про те, щоб поруч була тінь, в якій собака могла б сховатися від палючих сонячних променів.

Як побудувати будку собаці

Класичний варіант собачої буди це не що інше як Однооб`ємний спорудження прямокутної форми, що має двосхилий дах. Хоча ви цілком можете зробити і плоску односхилий дах. Ухил даху краще робіть невеликий, щоб вашої собаці було комфортно лежати або сидіти на ній.

Для того, щоб побудувати будку для собаки, вам знадобляться:

  • Бруски 50х50мм. або 40х40.
  • Дошки 20-25мм.
  • Цвяхи.


Розміри будки підбирайте залежно від розмірів вашого пса. Всередині будки у собаки повинна бути можливість легко розгортатися, сидіти і лежати, витягнувши лапи. Перед початком робіт слід зробити точні розрахунки розмірів конструкції. Для цього зробимо обмір собаки. Довжина тварини від носа до кінця хвоста і буде шириною споруди, висота собаки в холці + 10-15см. - Висота будки. Висота отвору для входу в будку дорівнює висоті в загривку мінус 10см., Ширина отвору для входу - ширині собаки в грудях + 10см. Глибина будки зазвичай відповідає висоті.

Як побудувати будку собаці? Будівництво буди починаємо зі збивання каркаса. Використовуємо для цієї роботи бруски. Не забудьте і про те, що стать конструкції потрібно підняти над землею на 10-15 см. Необхідно це для того, щоб не допускати заливання будки дощовою водою зсередини, намокання і відповідно гниття дерев`яної підлоги. Тому спорудження необхідно поставити на невисокі ніжки. Після того, як каркас змонтований, слід набити настил підлоги. Для цього беремо дошки 25мм. Щоб уникнути утворення щілин, в яких кіготь собаки може застрягти, дошки слід підганяти дуже щільно один до другу.Далее необхідно обшити стіни. Робити це можна різними способами:

  • Горизонтально прибиваємо дошки до каркасу так, щоб кромка кожної наступної дошки перекривала кромку попередньої.
  • Прибиваємо горизонтально дошки, залишаючи між ними проміжки 10-20м., Які потім слід перекрити горизонтальними рейками.
  • Прибиваємо дошки в два шари вертикально так, щоб зовнішній шар дощок перекривав проміжки, що утворилися між дошками внутрішнього шару.


Дах в будці робимо двошарової. На знімну раму або каркас набиваємо перший шар дощок, залишаючи проміжки 50мм. Верхнім шаром дощок перекриваємо ці проміжки. Дошки необхідно кріпити вздовж схилу даху. Для того, щоб в будці підтримувати чистоту, можна зробити дах знімною або відкидний (на петлях) .Готовую собачу будку потрібно покрити кілька разів оліфою або пофарбувати олійною фарбою на ваш смак.

Зимова будка для собаки

Якщо ви плануєте залишати вашу собаку в будці на зиму, то її краще утеплити. Можна навіть побудувати будку з тамбуром. Будка з тамбуром є два відділення, одне з яких сам тамбур, а друге - спальне місце. Тамбур добре захищає житло вашої собаки від задування вітру і протягів. Утеплювати його не обов`язково. Спальне ж місце потрібно утеплити. Зробити це можна за допомогою утепленій перегородки, яку встановлюють на зимовий час, а влітку прибирають. Саме перегородкою і поділяють будку на дві частини: спальне місце і тамбур. А на отвір для входу можна повісити своєрідні шторки, зробити які можна зі старого пальто або сукна.Перед тим як утеплювати стіни, потрібно вибрати утеплювач. Це може бути пінопласт, мінеральна вата, або тирсу з деревини. Каркас буди потрібно обшити з двох сторін (зовні і всередині) а утеплювач укласти між ними. Обшивати стіни зсередини можна звичайною фанерою, а зовні будь-яким матеріалом, можна навіть пластиковою вагонкою. Тільки не використовуйте метал. Утеплювати необхідно не тільки стіни, але і дах конструкції. А на підлогу покладіть товсту підстилку, оберемок сіна або солом`яний мат.

Собача будка з навісом

Як зробити будку для собаки? Для того, щоб захистити собаче житло від різних опадів, холоду і вітру, додатково можна спорудити навіс над будкою.

В якості однієї з стінок навісу цілком можна використовувати будь-яку споруду, яке є на вашій ділянці. Закріплюємо зовні опорну дошку і вкопують два стовпи навпроти стіни на відстані декількох метрів. Беремо бруски (які стануть основою для майбутнього даху), перетин яких не менше ніж 30х120мм. і з`єднуємо дошку на стіні будівлі зі стовпами. Для посилення конструкції стовпи між собою потрібно з`єднати бруском.Обрезнимі дошками потрібно обшити зовнішню стінку. Обрешітку даху виконуємо ті мі ж матеріалами, використовуючи крок 30-40мм. Після чого дах можна накрити будь-яким покрівельним матеріалом, який є у вас в наявності (ондулін, металочерепиця. Профлист). Конструкцію, яка вийшла, можна покрити морилкою або оліфою, щоб захистити її від впливу атмосферних осадков.После чого, помістіть будку під навіс і забезпечте вашій собаці вільний доступ до її оселі.

На що звернути увагу

  • Не встановлюйте будку в місцях, де можливе сходження на неї снігу або падіння льоду з даху будинку чи інших споруд.
  • Не допускайте утворення калюж під будкою.
  • Слідкуйте за станом дерев`яних елементів.
  • Прибирайте сніг з даху, якщо його шар перевищує 10 см.
  • Раз на квартал оглядайте стан даху, на предмет ослаблення кріплення.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!