» » » Як побудувати веранду?

Як побудувати веранду?

Як побудувати веранду?

Веранда біля будинку - декоративна прибудова, яка не тільки доповнить і урізноманітнить загальний стиль і вигляд будинку, але і допоможе розширити функціональний простір приміщення. Для побудови веранди можна звернутися до кваліфікованих фахівців, а можна побудувати веранду своїми руками. Зробити це зовсім не складно.

Традиційно розрізняють два типи прибудов:

  • відкриті веранди
  • закриті веранди

У відкритих веранд дах тримається на балках і відсутня верхня половина стін. Стіни закритою веранди суцільні, зазвичай мають вікна, дах тримається безпосередньо на стінах.

попередня підготовка

Щоб побудувати веранду до будинку, необхідно зробити план споруди. Слід пам`ятати, що веранда повинна повністю відповідати стилю і дизайну основної будівлі.

Розмір веранди

Оптимальна довжина прибудови - 4-7 метрів, ширина - 3,5 - 4,5 метра. Необхідно враховувати індивідуальні особливості основної будівлі і вибирати веранду, яка буде гармонійно виглядати в кінцевому підсумку.

етапи будівництва



Найбільш підходящим варіантом для будівництва своїми руками є закрита дерев`яна каркасна веранда. Цей тип споруди вимагає мінімальних вкладень і навичок будівництва.

фундамент

Спочатку необхідно зняти верхній шар грунту, зробити розмітку згідно з кресленням. Далі можна приступати до будівництва фундаменту. Для цього необхідно по периметру розмітки, обов`язково по кутах, викопати ями глибиною 1 метр для стовпів. Потім влаштувати подушки з гравію і піску на дні готових ям. Далі провести гідроізоляцію за допомогою бітуму і зробити бетонну основу товщиною 15 см. Далі звести стовпи з цегли. Щоб розрахувати висоту стовпів, необхідно враховувати, що покрівля веранди повинна поміститися під навісом даху будівлі, а підлогу веранди повинен бути на 30 см нижче, ніж пів основного приміщення.

каркас

Для бюджетного варіанту каркаса підійдуть колоди діаметром 12 см або бруси 10 на 10 см. Спочатку необхідно зробити нижню подвійну обв`язку за допомогою колод, встановити стійки і закріпити їх металевими скобами і цвяхами. У верхній частині обладнати другу обв`язку і встановити крокви, верхні кінці яких слід з`єднати з балкою, яка знаходиться під скатом покрівлі.

стіни



Для того, щоб каркас міг витримати вагу стін і даху, необхідно використовувати для обробки легкі матеріали - вагонку або дошки. Переважно горизонтальне положення елементів стін. В цьому випадку вагонку слід кріпити впритул, а дошки - внахлест.

Необхідно також подбати про теплоізоляції прибудови. Для цього використовують спеціальний матеріал у вигляді рулонів або плит. Внутрішнє оздоблення можна виконати за допомогою гіпсокартону або ДСП. Оформлення і кінцевий варіант декору залежить від того, як веранда буде використовуватися в майбутньому.

дах

Існує кілька варіантів конфігурації даху прибудови, але найбільш популярним варіантом є односхилий тип покрівлі. В цьому випадку крокви розташовуються під нахилом, верхні кінці яких зафіксовані під скатом, а нижні спираються на стіни.

Для обладнання даху можна використовувати різноманітні матеріали: м`яку черепицю, металочерепицю або руберойд: головне, щоб фактура і колір збігалися зі стилем основної будівлі.

Щоб накрити дах, необхідно прикріпити дошки до крокв так, щоб вийшов щільний настил. Потім внахлест розкачати полотна покриття і закріпити. Для додаткової фіксації необхідно використовувати рейки, розташовувати які слід на однаковій відстані. Нижній край покриття слід підігнути і закріпити.

Підлога

Одним з найкращих матеріалів для укладання підлоги є оброблена дошка, оптимальна товщина якої становить близько 30 мм. Дошки слід укладати на лаги, використовуючи теплоізоляційний матеріал для прошарку. Рекомендується обробляти верхню поверхню підлоги захисними засобами від вологи, а після - покрити фарбою або лаком.

вікна

Зазвичай для скління веранди використовуються готові склопакети. Їх розмір буде залежати від початкового проекту і креслення веранди. Залежно від бажаного ступеня освітленості будівлі, можна використовувати стандартні вікна або вікна розміром у всю стіну. Слід враховувати, що розсувні склопакети найбільш зручні, так як дозволяють легко перетворити закриту веранду в відкриту.

Веранда - відмінна доповнення до будинку, вона може використовуватися як літня кухня, передпокій, і стати прекрасним місцем зустрічі гостей або приємного літнього сніданку для всієї родини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!