» » » Що таке фундамент?

Що таке фундамент?

Що таке фундамент?

Відповідь на питання про те, що таке фундамент, досить простий: це підстава будь-якої будівлі і архітектурної споруди. Саме на цю конструкцію доводиться все навантаження, причому не тільки від стін і перекриттів, а й від меблів, техніки, людей і т. Д. Тому важливо правильно вибирати тип фундаменту. А для цього необхідно розуміти, які показники слід враховувати в процесі будівництва.

значення фундаменту

Деякі забудовники не надають особливого значення фундаменту. Однак якщо не приділити йому належної уваги, невірно вибрати тип фундаменту, то згодом можна зіткнутися з безліччю дуже серйозних проблем. Причому більшість з них нерідко призводять до руйнування будівлі.

Саме тому важливо спочатку приділити даному питанню максимальну кількість часу. Цим ви забезпечите міцність, надійність і довговічність споруди. В іншому випадку для вирішення виниклих проблем буде потрібно вкласти чимало коштів і сил.

види фундаменту



В даний час існує досить велика кількість типів фундаменту. По розташуванню його в грунті розрізняють заглиблений, мелкозаглубленний і незаглиблений фундамент. Кожен з них є оптимальним варіантом для конкретного виду грунту.

Залежно від конструктивної схеми зведення виділяють наступні види фундаменту:

  • Стрічковий фундамент - він розташовується по всьому периметру будівлі, причому не тільки під зовнішніми стінами, а й під внутрішніми. Даний вид фундаменту зазвичай використовують для будівництва споруд з бетону, цегли або каменю.
  • Стовпчастий фундамент - в цьому випадку спеціальні стовпи встановлюють по кутах будови, на перетині стін, а також у всіх місцях, де можлива високе навантаження. Такий тип застосовують, як правило, при зведенні легких дерев`яних конструкцій, де не планується підвальне приміщення. Хоча він вважається одним з найбільш економічних і надійних.
  • Фундамент палі - в основі цієї конструкції використовуються палі або стовпи з загостреними закінченнями, які забиваються в грунт за допомогою спеціалізованого обладнання. Даний вид фундаменту максимально ефективний в разі великогабаритного будівництва.

Крім того, розрізняють монолітні фундаменти, що зводяться безпосередньо на місці будівництва, і збірні, які формують і встановлюють на будмайданчику з привізних конструкцій. При цьому кожен вид фундаменту має свої особливості монтажу. Подробиці можна дізнатися зі статті Як побудувати фундамент.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!