» » » Як армувати фундамент?

Як армувати фундамент?

Як армувати фундамент?

У цій статті ми навчимося такого важливого процесу, як армувати фундамент, так би мовити крок за кроком. Тому рекомендую уважно прочитати всю статтю до кінця. У цьому керівництві ми розберемо, як правильно армувати фундамент, а також, як армувати стіни. Приступимо!



Незважаючи на те що бетон досить міцний матеріал, він зовсім не пластичний. Слід пам`ятати, що при створенні стрічкових фундаментів, бетон може деформуватися під дією сил морозного обдимання (збільшується обсяг грунту в холодні дні-прикладом може послужити заморожена пляшка з водою з морозильної камери). При таких деформаціях в матеріалі виникають дві зони: зона стиснення і зона розтягування. У зоні розтягування утворюються тріщини. Тому щоб уникнути руйнування конструкції, бетонний фундамент армують. Армування фундаменту полягає в наступному: створюється об`ємний каркас з металевої арматури по всій довжині фундаменту. Далі ми крок за кроком навчимося, як правильно армувати.

Інструкція з армування бетонного фундаменту

  • Потрібно викопати траншею, відповідну контуру майбутнього фундаменту. Важливо, щоб дно котловану було рівним щодо рівня горизонту!
  • Після, створюємо піщану «подушку» прямо на дні фундаменту. Це необхідно для пом`якшення навантаження на нижню частину фундаменту. Орієнтовна товщина подушки - 10-15 см, верхня частина повинна бути плоскою, не мати нахилів (рівень вам на допомогу).
  • Для опалубки збираємо щити з дощок. При цьому, довжина щита повинна бути коротше на 1 товщину дошки (щоб з`єднати їх в прямокутник). Збивати щити слід з внутрішньої сторони, капелюшками з внутрішньої сторони опалубки, а загинати кінці зовні.
  • Монтуємо опалубку за допомогою саморізів, для забезпечення гарної «прітяжкі» один до одного, а також щоб уникнути утворення щілин. Після складання щитів зміцнюємо їх розпірками, за допомогою кілочків. Закріплюємо розпірки, стягнувши стінки опалубки зверху. Не варто забувати, що висота опалубки повинна бути більше висоти заливки! Знову ж скористаємося рівнем.
  • За допомогою будівельного степлера, на дошки опалубки прикріпимо пергамін. Тим самим, збережемо дошки чистими після заливки фундаменту. А дошки нам ще знадобляться на інші благородні справи. При цьому, розчин бетону не вбереться в дошки, що зробить рівніше стінки фундаменту. А значить оздоблення цоколя буде трохи дешевше.
  • Рівень заливки бетонного розчину позначимо волосінню. Для цього достатньо натягнути її на внутрішній стінці опалубки. Користуємося рівнем, натягуючи волосінь.
  • Арматурні прути слід вбити в землю на глибину 2 метрів, з кроком в 30 см. Прути повинні підніматися на висоту фундаменту.
  • На дно траншеї покладемо шматки будівельної цегли, для того. щоб покласти на них прути арматури.
  • Далі укладаємо арматуру на дно фундаменту, приблизно в два ряди, при ширині фундаменту - 40 см. Відстань від країв опалубки повинна дорівнювати 5 см. Краще використовувати цільні прути у всій довжині.
  • Спеціальної в`язанням дротом прив`язуємо горизонтальні перемички по всій товщині фундаменту, приблизно на відстані 30 см один від одного. Точно так же з`єднуємо горизонтальні і вертикальні прути. Наступний шар прутів укладаємо на 30 см вище.
  • Кути арміруем зігнутою арматурою так, щоб один кінець її йшов в одну стінку, а інший в іншу стінку фундаменту.
  • Рекомендується розмістити і закріпити в опалубці азбоцементні труби, діаметром 10 см, для вентиляції фундаменту. Також потрібно передбачити отвори для труб і інших комунікацій. Після всього цього можна приступати до заливання фундаменту.


Армування стін відбувається приблизно за таким же принципом. З сьогоднішньої статті-уроку ми дізналися, як армувати фундамент. Слідкуйте за оновленнями і вчіться новим речам. Щоб будувати, не обов`язково бути профі, досить знати деякі речі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!