» » » Як розрахувати кубатуру?

Як розрахувати кубатуру?

Як розрахувати кубатуру?

При веденні будівництва або будь-яких оздоблювальних робіт необхідно знати, як розрахувати кубатуру. Це допоможе уникнути зайвої витрати грошей.

Як розрахувати кубатуру лісу

Існує величезна кількість різних видів деревини. Всі вони відрізняються один від одного по виду, ступеня обробки, сортності. Все це в свою чергу впливає на її вартість. Спочатку слід розглянути, як розраховується обсяг такого затребуваного пиломатеріалу, як горбиль. Спочатку слід вимірювану партію розсортувати на дві групи. Одна група повинна складатися з дощок, що мають довжину понад 2 метри, а інша - менше 2 метрів. Укладання в штабель слід проводити тонкими і товстими кінцями в різні боки по черзі. Штабель повинен бути щільно і компактно покладений під прямим кутом, а також мати однакову висоту. Після цього необхідно перемножити на довжину і ширину середню висоту штабеля. В результаті визначиться складеного кубатура. Що стосується вимірювання об`єму пиломатеріалів з деревини листяних і хвойних порід, то його можна проводити двома способами.

Отже, як розрахувати кубатуру бруса першим, і найпростішим, способом. Він полягає в вимірі кожного бруска і обчисленні об`єму. Після цього результати необхідно підсумовувати. Другий спосіб полягає у використанні кубатурника, який представляє собою спеціальну таблицю, призначену для визначення обсягу даного виду пиломатеріалів. Якщо дошки відносяться до необрізні пиломатериалам, то їх обмір слід проводити дещо іншим способом. Необхідно обчислювати ширину односторонньої обрізної і необрізної дошки, як полусумму нижньої і верхньої площин. Необхідно загострити особливу увагу на вимірі кубатури круглого лісу.

Як розрахувати кубатуру колоди

В даному випадку слід вимірювати кожну колоду окремо: ширину і довжину нижнього і верхнього торців. Розрахунки проводяться також по кубатурника. Після того як обсяг кожної колоди буде виміряно, необхідно провести складання, в результаті чого вийде загальна кубатура.

Як розрахувати кубатуру фундаменту



При веденні будівництва одним з найважливіших моментів є розрахунок кубатури бетону. Здійснюється він у такий спосіб:

  • В першу чергу слід визначити, яким буде фундамент будівлі. Якщо воно буде висока, то його основа повинна бути досить значною.
  • Крім цього, не варто забувати і про те, що якщо фундамент буде розташовуватися на грунті з досить великим вмістом пухнастих речовин, то його глибина повинна обов`язково перевищувати рівень промерзання землі.

Тільки передбачивши всі вищеописані моменти, можна приступати до обчислення обсягу монолітного фундаменту, який визначається за допомогою самих елементарних геометричних методик, відомих всім ще з часів школи.

  • Застосовувана формула буде прямо залежати від виду фундаменту: паралелепіпед, багатогранник.
  • Після проведеного розрахунку, і виходячи з пропорцій певного виду бетону, слід розрахувати кількість кожного компонента.

Зазвичай при розрахунку компонентів для бетону, необхідно враховувати марку цементу, адже від неї залежить міцність майбутнього фундаменту. Також варто враховувати нерівності поверхонь, адже навіть найідеальніший котлован не володітиме абсолютно рівними стінками.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!