» » » Який бетон для фундаменту?

Який бетон для фундаменту?

Який бетон для фундаменту?

На певному етапі зведення будь-якого монолітного залізобетонного фундаменту потрібно заливка бетону. Роль бетону дуже висока, тому всіх самостійних будівельників цікавить, який бетон для фундаменту вибрати. Спочатку варто ознайомитися з характеристикою бетонної суміші.

Складові частини бетону

Бетон є дисперсною сумішшю, яка включає в себе 4 компонента: цемент, вода, пісок і щебінь. Співвідношення цих компонентів безпосередньо залежить від марки бетону, а також характеристик використовуваного цементу, піску і щебеню. Слід зауважити, що велике значення має і водо-цементне відношення. Воно являє собою співвідношення цементу і води в бетонній розчині, яке дозволяє створити монолітну структуру залізобетонного фундаменту. При розрахунку пропорцій цементу і води необхідно відштовхуватися від вологості всіх компонентів. Для того щоб можна було зменшити усадку матеріалу і внутрішнє напруження в бетоні необхідні наповнювачі. Від них буде залежати міцність майбутнього фундаменту, а також його здатність сприймати навантаження. Крім цього, наповнювачі позначаються на кінцевій вартості розчину, оскільки вони істотно дешевше цементу. Однак вирішуючи, який бетон потрібен для фундаменту, а також виробляючи розрахунок складових бетону необхідно дотримуватися таких рекомендовані пропорції 1: 3: 3 (4) - цемент / пісок / щебінь. Останнім часом стають все більш популярними монолітні стрічкові фундаменти, а класичні фундаментальні блоки поступово здають свої позиції. Варто відзначити, що моноліт може бути не тільки стрічковим фундаментом в класичному розумінні цього терміну, але також і у вигляді різних комбінацій: буронабивних паль, свайно-ригельних конструкцій та інших. Через такої великої кількості конструктивних рішень постає проблема вибору бетону, призначеного для конкретного типу фундаменту. Тому, в разі, коли будівництво ведеться без проекту необхідно вникнути в процес вибору підходящого бетону. Спочатку слід усвідомити такі поняття, як марка і клас. Вони є основними показниками якості і міцності бетонної суміші.

Марка і клас бетону для фундаменту



При покупці бетонної суміші варто звертати увагу в першу чергу на марку і клас. Так, на другий план відходять такі відмітні характеристики, як рухливість, водонепроникність і морозостійкість. Міцність бетону є досить непостійним параметром, оскільки протягом затвердіння вона поступово збільшується. Таким чином, міцність бетону через 3 дня, буде набагато нижче, ніж через тиждень. Вкрай важливим є й таке поняття, як клас бетону. Воно дуже схоже з маркою бетону, однак має деякі відмінності. У марках застосовується середній показник міцності, а в класах застосовується міцність з гарантованою забезпеченістю. Потрібно звернути увагу і на той момент, що марки бетону мають відмінності за середньою густиною, водонепроникності і морозостійкості. Так, по морозостійкого показником марка бетону характеризується кількістю циклів заморожування і поперемінного відтавання. За водонепроникності марка характеризується максимальними значеннями тиску води, витримується бетоном. Що стосується середньої щільності, то тут марка бетону прирівнюється до середнього показника об`ємної маси бетону. Клас бетонної суміші виглядає, як числовий показник якогось з його властивостей. Даний показник приймається з забезпеченістю в 0,95, що в свою чергу вказує на те, що властивість, встановлене даним класом, гарантує з 100 випадків 95 випадків успіху. Тільки в 5 випадках можна очікувати виробничий брак. І так, марка і клас бетонної суміші є найголовнішими показниками стійкості, міцності, довговічності та якості даного будівельного матеріалу. Тому до його вибору варто підійти з особливою уважністю.

Як вибрати марку бетону



Вид і марка бетону для фундаменту вибирається виходячи з таких параметрів:

  • Особливості регіону, в якому будуть проводитися будівельні роботи. Слід врахувати такі фактори, як рівень грунтових вод, властивості і стан грунту, ступінь промерзання ґрунту.
  • Загальна вага будівлі, а також величина навантаження на возводимую конструкцію.
  • Стан цокольній і підземної частин будинку. До них відносяться: палі, стрічковий фундамент, відсутність або наявність підвалу.

Таким чином, чим великовагові будівлю і чим більше буде надаватися навантаження на зводиться фундамент, тим вище слід вибирати марку бетону. Що стосується легких збірно-щитових споруд, то для них цілком підійдуть марки бетону М200, а для ПІНОБЛОЧНИХ і дерев`яних фундаментів і керамзитобетонних будинків кращими будуть марки бетону М300 або М250. При зведенні великого багатоквартирного цегляного будинку або ж багатоповерхового комплексу, що складається із залізобетонних плит, буде вже недопустима заливка фундаменту бетоном легкого типу. У такому випадку слід вибрати марку бетону М350, М400 і вище. Саме властивості і стан грунту впливають на вибір бетонної суміші для фундаменту в певному районі будівництва. Так, при роботі з піщаними або зі скельними грунтами, при зведенні стрічкового фундаменту необхідно використовувати марки бетону М200-М250. Останнім часом все частіше будівництво ведеться на нерівномірних і рухливих грунтах, таких як суглинки, глина та інші. У такому випадку більш розумно буде не економити на вартості бетону, а придбати більш високу марку бетонної суміші.

Тепер ви знаєте, який бетон для фундаменту необхідний!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!