» » » Як побудувати дах?

Як побудувати дах?

Як побудувати дах?
Як побудувати дах?

Тут ми розповімо про те, як правильно побудувати дах різної конструкції. Ви дізнаєтеся про те, які бувають даху і для чого використовуються, наприклад, плоскі дахи, а для чого потрібні скатні. Звичайно, в інтернеті зараз можна знайти чимало відео, як побудувати дах, і інших фото-та текстових матеріалів на цю тему. Однак ми пропонуємо такий опис, яке познайомить Вас з більшістю особливостей будівництва даху для заміського будинку. Особлива увага приділяється основним елементам даху - покрівлі, крокв, для того, щоб Ви змогли зробити правильний вибір для свого будинку.

типи дахів

Перед тим, як розповісти, як побудувати дах будинку, пару слів про види дахів. Для початку скажемо, що вибір того чи іншого матеріалу для даху (а точніше кажучи, покрівлі - самого верхнього шару даху) цілком і повністю залежить від типу даху.

Дахи діляться на плоскі і скатні.

  • Плоскі дахи зазвичай використовують для зведення сараїв, лазень і різних додаткових господарських будівель.
  • Похилі даху зазвичай застосовуються для будівництва житлових будинків. Похилі даху діляться, в свою чергу, на горищні і безгорищних, причому останні можуть і опалюватися (в разі, якщо вони розташовані над опалювальним приміщенням). Горищні ж даху частіше за все не опалюються і їх роблять без теплової ізоляції.

переваги горищ

По-перше, горище прекрасно справляється з функцією господарського приміщення, і на ньому можна зберігати багато різних речей, тим самим істотно розвантаживши кімнати житла. Він може використовуватися для зберігання речей домашнього вжитку, для сушіння білизни, а також і для влаштування мансарди. Правда, в цьому випадку доведеться робити подвійні або навіть вальмовую дах (чотирьохскатну з трикутними скатами). Будівництво таких дахів - досить складний і трудомісткий процес, що вимагає навіть деяких професійних навичок.

Також горище сприяє відмінній вентиляції будинку, особливо якщо через нього проходить пічна труба. Просторі горища не тільки дозволяють використовувати додатковий простір для різних потреб, але і візуально дуже істотно збільшують дах, що робить вигляд будинку значнішим і презентабельним. До того ж взимку на таких дахах сніг, як правило, не затримується через крутих схилів.

Як побудувати дах своїми руками

Основні елементи даху

  1. Несуча конструкція. Це дерев`яні балки, а також збірні кроквяні ферми або крокви, які складаються з верхнього і нижнього пояса а також решітки з різних скосів і підкосів, укладеної між поясами.
  2. Тепло- і гідроізоляційний шар.
  3. Підстава під покрівлю.

крокви

Якщо довжина прольоту становить менше 4,5-5 метрів, а довжина кроквяної ферми - більше 5-10 метрів, то в такому випадку строго рекомендується використовувати балочную конструкцію даху. Крокви - це один з найбільш важливих елементів даху. Вони підтримують обрешітку, приймаючи таким чином вага покрівлі на себе, а також витримують тиск вітру і снігу. Крокви мають різну конструкцію - в залежності від довжини прольоту даху. У разі, якщо відстань між опорами даху не перевищує 6 метрів (або 10-12 метрів при наявності додаткової опори), використовують похилі крокви. Якщо ж проліт даху складає 6-12 метрів і не має додаткових опор, використовуються висячі крокви, передають на горизонтальний опорний брус - мауерлат тільки вертикальний тиск.

До основних елементів висячих крокв відносяться затягування нижнього пояса і кроквяні ноги. Останні можуть кріпитися на різні елементи даху в залежності від типу конструкції.

  1. У брущатих, дерев`яних або рубаних будівлях кроквяні ноги кріплять на верхні вінці.
  2. У каркасних дерев`яних будівлях вони кріпляться на верхню обв`язку.
  3. У кам`яних будівлях кроквяні ноги кріплять безпосередньо на мауерлат - опорні горизонтальні бруси. Товщина мауерлата при цьому повинна складати не менше 1,5 метрів, сам же він може бути як цільним, так і частковим. Цілісний мауерлат кладеться по всій довжині будинку, а частковий - спеціально під кроквяні ноги.


У разі, якщо кроквяні ноги мають невелике розтин, то їх бажано захистити від провисання, для чого можна виготовити решітку з стійки і підкосів з ригелем, щоб при установці кроквяна нога могла зреагувати в таку затяжку. Також можна використовувати болти або хомути для того, щоб створити додаткове кріплення крокв в затягуванні. Для цього в підкосі вирубують шип, а в бабці роблять гніздо. Бабкою називається вертикальний брус, який служить для зміцнення конструкції. Ригель з`єднується із кроквяними ногами методом врубки, а потім вся конструкція кріпиться нагелем і болтом. Також для додання їй додаткової міцності можна використовувати і скобу.

Можна також додатково закріпити кроквяні ноги і за стіни будинку, що допомагає зберегти дах в разі сильних поривів вітру.

Кроквяні ноги кріпляться до стін за допомогою так званих скруток, що представляють собою шматки великої дроту. Скручування прикріплюються одним кінцем до крокви, а іншим - до спеціального милиці, який вбито в балку горищного перекриття, або в шов кам`яної кладки (якщо мова йде про кам`яному будинку).



Якщо будинок рубаний, то в цьому випадку скручування не використовується, а застосовується спеціальна залізна скоба, яка з`єднує крокви і другий вінець зрубу.

Підстава під покрівлю

Підстава виконується з рулонних або штучних матеріалів або у вигляді суцільного настилу, або у вигляді обрешітки. При обрешітці використовують брус, а при суцільному настилі - брус і дошки.

Якщо ви задумалися, як побудувати односхилий дах або дах з великою кількістю скатів з використанням рулонних матеріалів, або азбестоцементних плиток, то використовується суцільний настил. При цьому, якщо Ви використовуєте плитки, то настил викладається з одного шару з зазором між дошками не більше 10 мм. Якщо ж Ви використовуєте рулонний матеріал, то буде потрібно додатковий захисний шар, дошки якого за технологією повинні знаходитися під кутом близько 45 градусів до робочого шару. Між робочим і захисним шаром кладуть руберойд для захисту від вітру.

При виготовленні шару-основи обов`язково закріплюйте на несучих конструкціях всього його елементи, а також розташуйте вразбежку стики над кроквами. Що стосується обрешітки, то намагайтеся строго дотримуватися задану відстань між брусками обрешітки і дошками по всій площі. При цьому на ребрах покрівлі і в ковзанах - верхніх горизонтальних ребрах даху - потрібно встановлювати бруски обрешітки на ребро.

Матеріали для покрівлі

Покрівлею називається верхній покрив даху. Покрівельні роботи часто є найбільш важкою перешкодою для тих, хто хоче побудувати дах самостійно. Найголовніша якість, за яким оцінюється покрівля даху - водонепроникність. Що стосується матеріалів, то покрівлі виготовляють з листів - азбестоцементних і сталевих, і з різних рулонних або навіть місцевих будівельних матеріалів. Це можуть бути, наприклад, різні глінокамишовие або глиносолом`яних матеріали.

конструкція покрівлі

Покрівельне покриття зазвичай складається з наступних елементів:

  1. Горизонтальні ребра - коник.
  2. Похилі ребра.
  3. Похилі площини - скати.

Детально описувати покрівельні роботи ми не будемо, так як це займе дуже багато часу. Скажемо лише, що покрівлі по конструкції поділяються на одношарові і багатошарові. Одношарові покрівлі виготовляють з азбестоцементних і сталевих листів, азбестоцементних плиток, або з штампованої стрічкової черепиці. Багатошарові покрівлі виконуються з плоскої черепиці, різних рулонних матеріалів, стружки, тесу, гонту і дранки.

Прикінцеві моменти по будівництву даху

З плоскими і односхилими дахами дещо простіше, а ось, щоб побудувати ламану дах або, наприклад, подвійні, потрібно дотримуватись певних умов при виконанні робіт.

Так, потрібно чітко дотримуватися однаковий кут скатів даху. Це робиться не тільки для симетрії, але і для кращого водовідведення та міцності конструкції. По-друге, монтаж таких конструкцій зазвичай здійснюється по частинах, що трохи уповільнює роботу. Однак і переваги в наявності. На горищі будинку з ламаним дахом можна обладнати затишну мансарду. Двосхилий дах і дах з великою кількістю скатів також значно збільшує розмір горищного приміщення.

Думаємо, що тепер Вам стало зрозуміліше, як побудувати дах, адже наведена в статті інформація про елементи даху і рекомендації з будівництва складені на основі багаторічного досвіду професіоналів цієї справи. Також рекомендуємо Вам подивитися різні відеоматеріали і фото, як побудувати дах - в інтернеті зараз можна знайти чимало корисних уроків.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!