Як зробити дах?

Як зробити дах?
Як зробити дах?

Одним з етапів будівництва будинку є зведення даху. Про неї сьогодні і піде мова в нашій статті.

Спочатку відзначимо, що кріпити до стіни будинку нижню частину каркаса даху можна двома методами:

  1. до спеціального дерев`яного брусу, має розміри 15х15 см в перетині, іменованого мауерлатом;
  2. до балки перекриття.

У першому варіанті навантаження від ваги даху рівномірно розподіляється по всій стіні будівлі. При виборі другого слід переконатися в міцності балок і стін, оскільки саме вони повинні будуть витримувати вагу всього даху.

Покрокова технологія будівництва даху

Будівельні роботи при зведенні даху виконуються в строго встановленому порядку.

Крок перший. Як зробити крокви

Починати робити дах слід з будівництва каркаса. Для цього стропила кріплять між собою у верхній точці методом торцевого з`єднання, використовуючи цвяхи не менше 150 мм довжиною. Потім, відступивши трохи вниз, приблизно 60-70 см, до обох Як зробити дахкрокв прибивають поперечну дошку (виходить щось типу букви «А»). Таким чином готують потрібну кількість крокв, з розрахунку їх установки через кожні 50 см (це в ідеалі, допускається і трохи більшу відстань).

Наступний етап - установка крокв на дах. Спочатку розміщуються крайні, по обидва боки даху. Їх нижні кінці повинні виступати за стіну будинку приблизно на 20 см. Для їх кріплення до мауерлату або балках використовуються 200-міліметрові цвяхи. Щоб збільшити міцність конструкції слід додати з двох сторін додаткові кріплення - укоси. З одного краю вони кріпляться до сволока, з іншого - до кроквяної дошці.

Після установки крайніх крокв приступають до монтажу всіх інших. Починають з центру і рухаються до країв. В процесі встановлюють коньковую дошку, яка скріплює між собою крайні і центральні крокви. Вона міцно пов`язує весь каркас і робить безпечним подальші роботи з ним.

Крок другий. Як зробити обрешітку

Після того, як каркас з крокв встановлено і надійно укріплений, приступають до його обрешітці. Зробити її можна двома способами:Як зробити дах

  1. Система суцільного типу. Виконується в два шари, шви яких мають перетину в кожному ряду. Матеріалом основного шару виступає дошка обріза, другий шар - водостійка фанера. Цей спосіб вважається більш трудомістким, в порівнянні з другим;
  2. Проріджена система. При використанні даного способу дошки укладаються з відстанню в 5 см між собою і з напуском в 25 см за краї крайніх крокв. Кожну дошку необхідно прикріпити до крокви двома цвяхами. Цей спосіб більш простий, а тому використовується набагато частіше.

Крок третій. Як зробити ізоляцію



Даний етап дуже важливий при зведенні покрівлі. Нерідко взимку можна спостерігати таку картину: на одних дахах сніг лежить, в той час як на інших він тане. Перший варіант Як зробити дахпоказує хорошу теплоізоляцію - все тепло залишається всередині будинку, другий - видає відсутність хороших ізоляційних матеріалів, яке призводить до того, що значна частина тепла залишає приміщення через дах.

Щоб цього не допустити, важливо правильно виконати ізоляцію та утеплення даху. В якості ізоляційного матеріалу можна використовувати руберойд. Він настилається по вертикалі поверх обрешітки з напуском в 15 см. До дощок кріпиться цвяхами середніх розмірів з широким капелюшком.

Утеплення проводиться з внутрішньої сторони даху. Між кроквами прокладається спеціальний матеріал, найчастіше це мінеральна вата або пінопласт.

Крок четвертий. Як зробити покрівлю

Настил покрівлі є заключним етапом зведення даху. Розглянемо Як зробити дахтехнологію укладання на прикладі такого матеріалу, як шифер. Починаються роботи завжди знизу, причому перші три ряди строго виміряються, при найменшому відхиленні від рівної лінії листи укладають заново.



При поздовжньої укладанні напуск верхнього ряду шиферу на нижній становить не менше 10-15 см. При поперечної - кожен лист заходить на інший не менш ніж на одну «хвилю». Кріпити листи шиферу необхідно спеціальними цвяхами, які можна купити в будь-якому будівельному магазині.

Плюси споруди даху своїми руками

На прикладі даної технології можна переконатися, що зробити дах самостійно не так вже й складно, а головне, у такого будівництва є кілька плюсів.

  1. Даний варіант простий, не вимагає застосування дорогих матеріалів, а, Як зробити дахотже, не спричинить великих фінансових витрат;
  2. Можна заощадити на бригаді будівельників, оскільки при будівництві даху за цією технологією цілком під силу впоратися самостійно (з залучення пари помічників);
  3. Ще одним незаперечним плюсом є те, що вирішивши зробити дах своїми руками, ви завжди зможете бути впевненим в якості виконаних робіт;
  4. Навіть недолік досвіду не є перешкодою, адже в глобальній мережі можна знайти відео підбірку, де наочно представлено виконання кожного етапу зведення покрівлі.

типи покрівель

Перед тим як почати робити дах, слід отримати більше інформації про типи покрівель і про матеріали, які застосовуються при їх будівництві.

односхила

Дахи такого типу мають невелику вагу, прості в будівництві і не вимагають великої кількості покрівельного матеріалу. Швидкість зведення і економія матеріальних вкладень є плюсами при виборі даного типу покрівлі.

До мінусів можна віднести маленькі розміри горища або повна його відсутність, а також не надто привабливий вигляд, через якого односхилі даху роблять не так вже й часто.

двосхилий

Даний тип покрівлі більш поширений через її зовнішньої привабливості і Як зробити дахможливості облаштувати просторе горищне приміщення або мансарду. До того ж сонячні промені прогрівають такий дах з обох сторін, і при створенні житлового приміщення в подкровельном просторі це буде служити додатковим джерелом тепла і світла.

У порівнянні з односхилим даний тип покрівлі має більш важку вагу і вимагає більшої витрати будматеріалів. Також для двосхилим даху потрібно зробити коник і жолоби, по яких з даху стікатиме дощова вода.

чотирьохскатна

Самий трудомісткий і дорогий тип покрівлі. Для її спорудження потрібно наявність певних навичок. Складність при виконанні робіт робить зведення чотирьохскатного даху не найпопулярнішим при самостійному будівництві. До того ж такий дах має дуже велику вагу і вимагає додаткових заходів щодо посилення несучих конструкцій.

До плюсів можна віднести гарний зовнішній вигляд, велике приміщення для горища, Як зробити дахможливість сонячного прогрівання з чотирьох сторін.

комбінована

Такий тип покрівлі ідеально підходить для покриття разноуровневого споруди. Вона виглядає дуже гармонійно і легко вписується в ландшафт будь-якої ділянки. Дах такого типу можна будувати окремими ділянками і використовувати для цього різні типи покрівель. Виділяють ще такі різновиди: даху мансардного типу (відносяться до двосхилим) і шатрового типу (відносяться до чотирьохскатними).

Матеріали і інструменти для будівництва

матеріали

Перед початком будівельних робіт слід заготовити необхідний матеріал.

  1. Для спорудження каркаса даху потрібні крокви і найкращим матеріалом для їх виготовлення служать хвойні породи дерев (вони легше піддаються обробці). Брус роблять шириною 10-15 см і товщиною не менше 5 см-Як зробити дах
  2. Матеріалом дл обрешітки служить дерев`яний брус або дошка, просочені спеціальним антисептиком, який захищає дерево від гниття. Звичайний розмір дощок складає 10 см в ширину, товщину має 2,5-3 см;
  3. На етапі ізоляції і утеплення даху крім популярних матеріалів, мінеральної вати і пінопласту, можна використовувати і інші:
  4. Ековата, або целюлоза, до складу якої крім мінеральної вати входять антисептики, папір і борна кислота;
  5. Пінні матеріали. Випускаються у вигляді плит або в спеціальних балонах;
  6. Скловолокно, або як її часто називають, скловата. Даний матеріал відрізняється пружністю, м`якістю і еластичністю. Здатний утеплювати поверхні різної форми;
  7. Вовна вівці. Є натуральним екологічно чистим утеплювачем. Абсолютно безпечний для людини, але має високу вартість;
  8. Для покриття даху можна вибрати будь-який з покрівельних матеріалів, наприклад:
  9. черепицю (цементно-піщану, бітумну, керамічну);
  10. металочерепицю (з листової оцинкованої сталі);
  11. гладку сталь (для створення довговічної крівлі);
  12. шифер.

Інструменти

Щоб зробити дах своїми руками потрібно підготувати не тільки матеріали, але і інструменти. Вам знадобляться:

  • молоток;
  • домкрат;
  • рулетка;
  • ножиці по металу (для металевої покрівлі);
  • пила і ножівка;
  • покрівельні кліщі;
  • сокиру;
  • кернер;
  • киянка (дерев`яний молоток);
  • свердло і т. п.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!