» » » Як самому побудувати дачу?

Як самому побудувати дачу?

Як самому побудувати дачу?
Як самому побудувати дачу?

Багато хто з нас мріє про своєму заміському будинку. Деякі, наважуючись на це, вдаються до допомоги професійних будівельників і платять величезні гроші за їх роботу. Але іноді знаходяться ті, хто наважується побудувати дачу самостійно. Ця стаття саме для таких людей. Отже:

Як побудувати дачу своїми руками?

Для початку хотілося б відзначити, що будівництво будинку - це дуже серйозний захід, який вимагає великої підготовки. Буквально в пару етапів можна описати те, що необхідно зробити перед початком будівництва:

  1. Планування робіт;
  2. Створення проекту споруд (будинки в тому числі);
  3. Адаптація проекту на місцевості;
  4. Кошторис робіт;
  5. Безпосереднє будівництво споруди.

Без перших чотирьох етапів не обійтися ніяк, якщо ви хочете побудувати дійсно хороший будиночок. У даній статті ми не зможемо висвітлити їх повністю, тому зосередимо свою увагу безпосередньо на будівництві, тобто на останньому етапі роботи. Щоб побудувати дачу своїми руками, потрібно (мова піде про те, як побудувати 2-х поверховий будинок-курінь):

фундамент:

Візьмемо розміри нашого будинку. У довжину він складе 4,5 м, ну а в ширину 4 м. Фундамент необхідно залити, враховуючи, що ширина фундаментної стрічки складе 250-300 мм. Не забудьте про те, що в фундаменті будівлі необхідно передбачити місце для закладних болтів. Потрібно буде закріпити поперечні бруси діаметром 150-200 мм, які будуть підставою підлоги першого поверху, а також послужать фіксацією для крокв.

Перший поверх:

У нашому випадку найкраще підійдуть дошки для крокв шириною 150-200 мм. Слід зауважити, що вони можуть бути строганнимі з одного боку (зовнішню частину стругати не потрібно). Нижні кінці крокв потрібно прикріпити до нижніх поперечним брусів за допомогою двох сталевих смуг, зігнутих під кутом в 90про, ну а верхні з`єднати між собою в конику. Говорячи про сталевих з`єднують смугах, ми маємо на увазі наступні розміри: ширина 40-50 мм, товщина 3-4 мм, довжина 500-600 мм.

Другий поверх:



При будівництві другого поверху потрібно пам`ятати про те, що спочатку необхідно встановити бруси стелі. Перед цим переконаєтеся, що крокви щільно з`єднані в конику. Бруси стелі потрібно прикріпити до крокв за допомогою цвяхів і сталевих куточків. Тільки після цього починається монтаж брусів підлоги другого поверху.

Передні і задні крокви необхідно встановити врівень з боку фасаду і задньої частини фундаменту. Після установки крокв, їх потрібно тимчасово зафіксувати. Це можна зробити за допомогою дерев`яних брусків невеликого розміру. Тепер потрібно прикріпити до крокв дошки покрівлі. Їх необхідно обстругати з внутрішньої сторони, а їх кромки обробити "в чверть". Зовнішня боку дощок буде закрита руберойдом, тому стругати її, немає потреби. Внутрішня сторона дощок покрівлі може бути оброблена морилкою або обпечена паяльною лампою. Втім, робити це необов`язково.



Додаткові рекомендації:

Як дачу побудувати ми розібралися. Але є пара-трійка дрібних, але важливих деталей, які упускати ніяк не можна. Пам`ятайте про те, що стать першого і другого поверху, а також стелю другого поверху настеляються одночасно з покрівлею. Що стосується зовнішньої поверхні покрівлі, то найкраще використовувати три шари покриття: 2 шари руберойду, а зверху склотканина, яку можна прикріпити до руберойду за допомогою БМК (бітумна мастика клейова). Ну а зовні можна використовувати ту ж мастику, додавши в неї алюмінієву пудру. В результаті отримаємо дах, яка чудово відбиває сонячні промені, що позитивно позначиться на вашому комфорті в літній дачний сезон. Фронтони будинку необхідно покрити двома шарами дощок, проклавши між шарами руберойд.

Внутрішнє оздоблення будиночка можна виконувати з різних матеріалів, будь-то дошки, деревно-стружкові плити або звичайнісінька фанера. Крім усього іншого можна спорудити невеликий балкончик. В даному випадку особливу увагу необхідно приділити підлозі балкона. Він повинен бути непроникним. Для цього в якості покриття найкраще використовувати цілісний шматок лінолеуму. Кромку лінолеуму одним кінцем прикріплюють в обшивці стін, а іншим кінцем виконують в напуск на зовнішній фронтон першого поверху.

Обробка дошки:

Для побудови вище описаного дачного будинку дошки-крокви необхідно зігнути. Самому побудувати дачу і так непросто, тому про будівельні матеріали потрібно подбати заздалегідь. Найпростіше обробити дошки відразу після пилорами. Їх потрібно обрізати і обстругати, поки вони сирі. Сушити дошки необхідно під великий ваговій навантаженням, для перекази зігнутої форми. Для цього спорудити міцну конструкцію, на якій будуть триматися дошки. Простір під ними повинні бути порожнім. Дошки викладаються в 2 шари на козли. На них потрібно встановити 3 бочки з водою в горизонтальному положенні. Для того щоб навантаження на дошку розподілялася рівномірно, між бочками слід встановити порожні ящики.

Трохи про обробку:

Слід зауважити, що фарба, обробка і дизайн дачного будиночка може бути будь-яким. При виборі кольору, потрібно пам`ятати, що деревина саме по собі має досить гарну текстуру і часто не потребує якихось додаткових атрибутах. Фронтони карниза зазвичай рекомендують покривати рідким мастилом. Це необхідно зробити в суху погоду, майже відразу ж, поки дерево не потемніло. Що стосується грубки, то в такому будинку вона навряд чи стане в нагоді, тому що він розрахований на літній період перебування. У холодну погоду на допомогу прийде електрокамін в гостьовій кімнаті і газовий пальник на кухні.

Побудувати дачу своїми руками - справа непроста і вимагає хорошої підготовки. Тому перед будівництвом, необхідно отримати досить докладні консультації у людей, хто займається зведенням подібних конструкцій професійно. Крім того, ні в якому разі не можна забувати про техніку безпеки на будівництві вашого будиночка. Всі роботи краще виконувати в спеціальному одязі, рукавичках і з допомогою хороших, надійних інструментів. Чи не нехтуйте вдатися до допомоги ваших родичів і друзів, так як в поодинці з подібним проектом впорається непросто.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!