» » » Як побудувати гараж?

Як побудувати гараж?

Як побудувати гараж?
Як побудувати гараж?

Власники приватних будинків часто вирішують побудувати у дворі гараж для власного авто або для зберігання різних інструментів. Актуальним питанням на сьогодні залишається, як побудувати гараж своїми руками, адже звертатися до майстрів за допомогою іноді не хочеться або не виходить.

Припустимо, що ви хочете побудувати на своїй ділянці кам`яний або цегляний гараж. Будівельники зазвичай називають подібні гаражі капітальними, оскільки вони більш надійні, довше служать і набагато рідше мають потребу в ремонті.

Подібний гараж неможливо побудувати швидко, та й справа ця трудомістка, але результат приємно дивує. Будівництво подібного гаража складається з декількох важливих етапів.

проект

Перед початком будівництва гаража прикиньте, яким він повинен бути за розміром і з скількох частин складатися. Проект необхідно намалювати хоча б схематично - це допоможе вам у подальшому орієнтуватися.

Важливо визначити, для яких цілей буде використовуватися гараж, чи потрібна вам буде оглядова яма або льох. Розміри гаража необхідно обчислювати на підставі цих цілей: для авто, шаф і верстатів розміри гаража потрібні будуть різні.

Виконуємо розбивку на місцевості

Щоб на подальших етапах ви бачили, як правильно побудувати гараж, важливо виконати розбивку на місцевості. Для цього запасіться довгими кілочками або шматками арматури, невеликий кувалдою, рулеткою і капронових шнуром.



Перед початком розбивки потрібно визначити, де буде знаходитися один з кутів гаража і з цієї точки починайте проводити виміри. Забийте в цій точці один з кілочків і від нього відміряйте довжину стін гаража. У кожному його майбутньому кутку необхідно забити ще по кілка і натягнути між ними капронову шнур. Якщо всередині гараж буде розділений ще на частини або у нього буде льох або оглядова яма, їх також потрібно розмітити.

Земляні роботи

Навіть якщо ви не знаєте, як побудувати гараж, з земляними роботами ви цілком впораєтеся самостійно, якщо ви не плануєте будувати оглядову яму або льох. В даному випадку вам доведеться вдатися до допомоги екскаватора.

Льох являє собою велику яму, яка всередині викладена камінням. Зробити правильний льох досить складно, тому краще зверніться за допомогою до більш досвідченій людині. Готуючи траншею під фундамент гаража, важливо вирити її шириною не менше 40 см. Глибину траншеї необхідно вибирати виходячи з глибини промерзання грунту в тому регіоні, в якому ви перебуваєте. Як правило вона складає 0.6-1.2м. У більшості випадків оптимальною глибиною є 1 м. Важливо також, щоб дно траншеї не було пухким, а її стіни потрібно обробити лопатою так, щоб вони були вертикальними і рівними.

фундамент



Найбільш простим і недорогим типом фундаменту є бутобетонний. Для його виготовлення необхідно укласти бутовий камінь в траншею рядами, при цьому кожен ряд заливається цементним розчином. Від міцності фундаменту гаража безпосередньо залежатиме стан всієї будови, тому важливо приготувати якісний цементний розчин для заливки бутового каменю.

Будуємо цоколь, стіни і встановлюємо ворота

Перед початком влаштування цоколя потрібно зробити дерев`яну опалубку по периметру траншей. Бажано використовувати для цього дошки шириною 10 см. Дуже важливо виставити опалубку за рівнем. Далі потрібно влаштувати горизонтальну гідроізоляцію з руберойду, можна в два шари - це запобіжить вбирання стінами вологи.

Гаражні ворота необхідно попередньо пофарбувати і встановити до початку будівництва стін. Їх потрібно поставити строго вертикально, тому скористайтеся рівнем. Після виставки ворота необхідно зафіксувати дерев`яними розкосами. Закінчивши з воротами, ви можете приступати до кладки стін. Якщо ви не знаєте, як побудувати гараж, відео в Інтернеті допоможуть вам впоратися з цим.

Як побудувати дах гаража самостійно

Після закінчення роботи зі стінами необхідно покрити гараж дахом. Найпростіший спосіб зробити її - дощата підшивка по металевих балках. Для перекриття даху вам знадобляться двотаврові балки висотою близько 110 мм, при цьому їх довжина повинна на 25 см перевищувати довжини гаража, оскільки вони повинні будуть заходити в стіну хоча б на 10 см. Балки необхідно укласти поперек гаража, вони повинні лежати паралельно з його короткою стіною. Крок укладання балок - 80 см.

Після укладання балок ви можете приступати до зашивці перекриття. Починати потрібно з нижніх полиць балок - по ним укладають туги, товщина яких становить 40 мм. Постарайтеся зрушити дошки якомога щільніше. Поверх них укладається руберойд, рулон якого розгортають поперек гаража, а його краї повинні загинатися на 10 см вгору. Зверху на руберойд висипають шлак, він повинен бути врівень з верхньою частиною балок.

Як відомо, дах повинен мати козирки, виступаючі хоча б на 20 см. Їх також потрібно зробити з 40 мм дошки. Зверху, після укладання шлаку, потрібно зробити цементну стяжку. Товщина стяжки повинна бути хоча б 20 мм, але в ідеалі вона повинна складати 35 мм. Постарайтеся зробити її максимально рівною.

Щоб дах не вбирала вологу і не пропускала її всередину гаража, потрібно покрити її якимось водостійким матеріалом. Як нього можна використовувати будь-які рулонні покрівельні матеріали, наприклад, руберойд або його модифікації. Перед тим, як наклеювати руберойд, обробіть стяжку бітумної грунтовкою, інакше у вас нічого не вийде. Таку ґрунтовку можна купити готову або зробити її самостійно.

Завершальний етап: оздоблювальні роботи

Наприкінці необхідно виконати всі необхідні оздоблювальні роботи в гаражі: встановити стать, обробити стіни всередині і зовні, встановити електрику та інше. Важливо, щоб підлогу в гаражі був досить міцним, інакше автомобіль може пошкодити його.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!