» » » Як зробити льох?

Як зробити льох?

Як зробити льох?
Як зробити льох?

Тим, хто хоче їсти смачні овочі зі свого городу круглий рік, варто задуматися про пристрій льохи на своїй ділянці. Адже в такому погребі багато овочів - та й деякі фрукти - можуть лежати місяцями без будь-якої шкоди. Ну і, звичайно, в погребі можна також зберігати будь-яку хатнє начиння, використовуючи його в якості своєрідного складу.

Статтю про те, як зробити льох, ми розділили на дві частини: у першій розповімо про пристрій і особливості напівзаглиблених льоху, а в другій поговоримо про заглиблених погребі.

Як побудувати напівзаглиблених льох

Напівзаглиблених льох варто робити тоді, коли глибина залягання грунтових вод невелика і складає менше півтора метрів. В таких умовах влаштувати заглиблений льох, звичайно, можна, проте для цього потрібно витратити набагато більше часу, сил і грошей. Для пристрою напівзаглиблених льоху акуратно зніміть дерен на обраному ділянці, але не викидайте його, а відкладіть в сторону - він нам ще знадобиться. Товщина шару, що знімається повинна бути близько 30 см. Після цього потрібно копати приблизно ще сантиметрів 80-90 вглиб до досягнення глибини близько 120 см. Для того, щоб уникнути підмивання ґрунтовими водами майбутнього льоху, обкласти викопаний котлован глиною (товщиною приблизно 15-20 см) .

Будуємо підставу льоху

Заливаємо на дно бетон, причому товщина бетонної стяжки повинна бути близько 10 см.

льох



Після цього можна приступати до складання дощаній або дерев`яної конструкції по периметру котловану, а в якості ізоляції використовувати ту ж глину і руберойд. Таким чином, виходить досить герметична конструкція з глини по периметру бетонної основи і колод або дощок. До речі, для кращої ізоляції можна використовувати промаслений клоччя, забиваючи її між дощок або колод.

Тепер приступаємо до дренажним роботам. Для цього з двох сторін і приблизно за півметра від льоху викопуємо канави довжиною приблизно по 4-5 метрів. Глибина канав повинна перевищувати глибину льоху на 30-40 см, а шириною їх краще робити близько півметра. В канави можна засипати щебінь або биту цеглу, а поверх покласти руберойд. Так буде забезпечена надійна захист льоху від грунтових вод.

Робимо підлогу, стіни, дах

Пол укладаємо на бетонну основу: можна, наприклад, вниз покласти товсті дошки (так звані лаги), а поверх них зробити настил з тонких дощок. Тепер можна приступати до пристрою стелі і входу в льох.



льох

Для того, щоб зробити вхід, встановіть брусчатую перемичку між стельовими балками, після чого можна монтувати стельовий щит. Також не забудьте зробити кілька отворів в стелі для вентиляції. Після цього облаштовуємо дах льоху. Відмінним варіантом тут буде двосхилий дах, хоча можна зробити і односхилий або навіть простий навіс.

Втім, який би варіант ви не вибрали, все одно доведеться подумати і про утеплення льоху. Як утеплювального матеріалу можна використовувати, наприклад, мінеральну вату.

Останнім етапом роботи буде обробка стін: сьогодні пропонується достатня кількість матеріалів для обробки, тому все залежить від вашого смаку і запланованого бюджету.

Як зробити заглиблений льох своїми руками

Якщо на території ділянки не спостерігається грунтових вод неглибокого залягання, можна подумати про те, щоб побудувати заглиблений льох. Для цього необхідно зварити залізний короб, при цьому товщина залізних листів повинна складати від 5 до 10 мм. Також не забудьте залишити місце для пристрою входу. Тепер очистіть каркас зовні від іржі і покрийте його бітумом у два шари. Яму під короб потрібно викопувати з тим розрахунком, щоб вона була на 10 см більше по периметру і на півметра глибше висоти короба. Ці «зайві» 50 см заповнюємо щебенем, трамбуємо його, після чого монтуємо короб, а вільний простір по периметру заповнюємо глиною. Зауважимо, що не можна встановлювати короб в яму за розмірами короба, без ізоляції глиняними пластами. В іншому випадку грунтові води (навіть досить глибокого залягання) майже напевно доберуться до залізного каркасу і почнуть потихеньку роз`їдати його.

вентиляція льоху

Після монтажу короба кладемо на його дно теплоізоляційний матеріал і робимо підлогу, а на стелі свердлимо отвори для вентиляції. В якості вентиляційних елементів цілком підійдуть прямокутні сталеві труби (можна виготовити самостійно). льохДо речі, вентиляція для заглубленного льоху обов`язкове, оскільки в таких місцях нерідко спостерігається нестача кисню. У зимовий час, коли вентиляційні отвори нерідко закривають, перед тим, як спуститися в заглиблений льох на досить тривалий час, потрібно обов`язково спочатку запалити сірник всередині. Швидко згасаючих сірник говорить про те, що кисню недостатньо і слід спочатку провітрити льох, і лише потім туди спускатися.

До безперечних переваг даної конструкції віднесемо довговічність, відмінну безпеку товарів, а також те, що при влаштуванні заглубленного льоху не потрібно будувати дах або навіс.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!