» » » Як побудувати курник?

Як побудувати курник?

Як побудувати курник?
Як побудувати курник?

Останнім часом у багатьох міських жителів прокинувся інтерес до сільського життя: тягне людей на природу, до землі! Це і прекрасно, але деяким мало просто мати будинок і город - бажано, щоб в господарстві і живність водилася. У цій статті я розповім Вам, як побудувати курник на дачі і які матеріали для цього потрібні.

alt

Як побудувати курник своїми руками



Чесно кажучи, для побудови навіть хорошого курника не потрібно володіти професійними знаннями і навичками, а сам принцип побудови точно такий же, як і при будівництві сараю. Раз вже Ви задумалися про будівництво курника, то значить, що деяке господарство на ділянці є і сарай напевно є. Якщо будували сарай Ви самі, то, загалом, і цю інструкцію можете переглянути "вполглаза", якщо ж ні, то читайте уважно.

вибираємо матеріали

Звичайно, зараз є і цегляні курники, і курники, виконані з інших матеріалів, але краще за все, як і раніше будувати курятник з дерев`яних дощок. Це і недорого, і курям в такому приміщенні буде досить комфортно. Також для побудови нам знадобиться утеплювач, цвяхи, бетон, металеві листи та матеріал для даху. В якості останнього можна використовувати цеглу, залізо або толь, а в якості утеплювача підійде настил з дерну.

Як побудувати курник: що потрібно знати перед будівництвом

  • Для початку визначимося з кількістю птахів. Пам`ятайте, що на 1 квадратний метр має припадати не більше 4 птахів, а краще 2-3.
  • Тепер наступне: якщо на Вашій ділянці є височини, будуйте курник там. В цьому випадку під час дощу приміщення не буде підтоплюватися і птахам буде комфортно.
  • Фундамент курника повинен бути досить міцним, для чого нам і знадобиться бетон. Це потрібно для того, щоб захистити наших курочок від всіляких хижаків, які бажають поласувати смачним м`ясом. Якщо ж робити фундамент Ви не плануєте, то варто оббити споруду знизу хоча б залізом. Якщо ж Ви залили бетон, то зверху потрібно буде покласти дошки.
  • Для того, щоб птахи були захищені від мікробів, стіни курника необхідно покрити вапном.
  • Також потрібно продумати вентиляцію і достатнє освітлення, бо кури дуже люблять світло. Освітлення робиться з розрахунку 5 Вт на 1 кв. м. площі. Для забезпечення і освітленості, і гарної циркуляції повітря, в курнику роблять вікна, що дозволяє вирішити відразу дві цих проблеми.
  • Продумайте, як ви розмістите сідала, адже кожної курки необхідно не менше 60 см насестной площі.
  • Також потрібно розмістити годівницю і поїлку, причому досить високо від підлоги, щоб курки не змогли там ритися.
  • Для того, щоб прибирання курятника була досить легкою, зробіть підлогу в курнику з невеликим нахилом в один бік. Таким чином, вся вода і сміття будуть накопичуватися на одній стороні.
  • Якщо у Вашій місцевості суворі зими, продумайте систему додаткового обігріву курника. Встановіть обігрівачі або потужні лампи, але зробіть так, щоб птахи не змогли дістати електричні дроти.


Взагалі корисно перед будівництвом подивитися фото, як побудувати курник - так Ви можете знайти досить цікаві ідеї для своєї споруди.

Як побудувати правильний курник

  1. Ми вже говорили, що будівництво курника багато в чому нагадує будівництво сараю. Однак з тією поправкою, що птахи все ж не господарський інвентар і їм потрібні особливі умови утримання, що ми частково описали в попередньому розділі.
  2. Спочатку виконуємо з дерев`яних стовпів каркас, для чого їх необхідно вкопані в землю на глибину не менше півметра. Діаметр стовпів може становити приблизно 10 см.
  3. Тепер всі, хто в землі частини покриваємо шаром розплавленого бітуму два рази.
  4. Далі прибиваємо до стійок каркаса з двох сторін бруски, а сам каркас обшивають тесом, щоб не було щілин. Спочатку обшивають зовнішню сторону, а вже потім утеплюємо всередині картоном або толем. Простір між обшивками засипаємо торфом або тирсою.
  5. Далі укладаємо стельові балки прямо на верхню обв`язку каркаса і випускаємо їх кінці за межі будівлі приблизно на 30 см. Для утеплення стелі можна використовувати, наприклад, сухий очерет.
  6. Далі робимо вікна діаметром близько 120х60 см. Якщо у Вашій області холодні зими, зробіть подвійне скління.
  7. І, нарешті, під вікном приблизно в 30 см від підлоги зробіть лаз для птахів і, звичайно ж, двері.

alt

Якщо у Вас виникли труднощі, подивіться відео, як побудувати курник - з відеороликів Ви також можете почерпнути чимало корисного для себе.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!