» » » Як побудувати паркан?

Як побудувати паркан?

Як побудувати паркан?

Нарешті збулася Ваша мрія, і у Вас тепер є свій заміський будинок з садом або городом. Однак для того, щоб відчувати себе в безпеці, не вистачає однієї деталі. Правильно - забору. Зараз я розповім Вам, як побудувати паркан з різних матеріалів - дерева, сітки-рабиці і профнастилу.

Як побудувати дерев`яний паркан

Для того, щоб побудувати дерев`яний паркан, спочатку потрібно визначитися з вибором матеріалу для стовпів. Стовпи можуть бути як дерев`яні, так і з залізобетону, цегли або металевих труб. Якщо Ви хочете побудувати паркан на дачі, то найбільш підходящим матеріалом стануть, звичайно ж, металеві труби. Цегла і залізобетон тут ні до чого, а дерев`яні стовпи не дуже довговічні. Крім того, металеву трубу можна дуже просто і швидко встановити.

  • Отже, нам знадобляться металеві труби діаметром близько 8 см. Підстава найкраще зробити з бетону, а сам каркас буде у нас дерев`яним. Між металевими опорами відстань повинна бути приблизно 2-3 метри, не більше. Виходячи з цього розрахуйте кількість стовпів, яке Вам знадобиться.
  • Для роботи нам знадобиться бур. Надійність закріплення стовпів безпосередньо залежить від висоти паркану і від ширини прольотів між опорами. Зазвичай труби вкопують у землю приблизно на метр. Пам`ятайте, що діаметр отвору, який Ви викопає буром, повинен трохи перевищувати діаметр труби.
  • Тепер пробурити ямки і вставте в них труби. Вільний простір між трубами і отворами можна засипати щебенем, піском або осколками цегли, однак для зведення серйозної конструкції отвори краще забетонувати. Для цього змішуємо цемент з піском в пропорції 3: 1, додаємо 1 частина щебеню, перемішуємо і вийшла рідкою сумішшю бетонуючи ямки.
  • Тепер уздовж опор викопуємо траншею і встановлюємо дерев`яну опалубку. Засипаємо в рів по 15 см щебеню і піску і заливаємо зверху бетоном. Через 3 дні опалубку можна зняти. Це робиться для того, щоб, по-перше, паркан не підгнивати, а по-друге, даний стрічковий фундамент прекрасно захистить Ваш ділянку як від проникнення бур`янів, так і від кішок, собак і сусідів.
  • Дошки кріпимо поруч один з одним або внахлест - як вважаєте за потрібне. Попередньо їх потрібно обробити ґрунтовкою, яка буде захищати дерево від паразитів і від гниття. Для цього в фарбу можна додати який-небудь розчинник (прекрасно підійде, наприклад, "Уайт-спірит"). Профарбовуємо дошки ґрунтовкою, даємо висохнути і вже потім фарбуємо звичайною фарбою - можна вручну, а можна використовувати і краскопульт.
  • Ну, ось ми і з`ясували, як побудувати паркан своїми руками. Тепер залишилося захистити верх паркану - для цього до дощок прибиваємо бруски, а на металеві опори надягаємо ковпаки (це можуть бути, наприклад, денця від пластикових пляшок). Наш паркан готовий!

Як побудувати паркан з профнастилу



Забір, виконаний з профнастилу - це вже більш надійний захист Вашої ділянки. Зазвичай такі паркани будують висотою метра в два. Процедура установки стовпів Вам вже відома. Зауважимо тільки, що для забору з профнастилу підійдуть опори перетином 60х60 мм. Для поперечних лагов беремо більш тонкі металеві труби. Зібравши і заваривши каркас (не забудьте обзавестися зварювальним апаратом), обробіть його грунтовкою (як її зробити - див. Попередню главу) і фарбуйте.



Для полотна забору використовуйте стінові моделі профнастилу (зазвичай вони маркуються як С20 і С21). У разі використання профнастилу С8 доведеться кріпити посередині ще одну додаткову лагу, так як даний матеріал не володіє достатньою жорсткістю. Кріпити профнастил потрібно виключно за допомогою оцинкованих саморізів. Бажано, щоб саморізи підходили до матеріалу і за кольором - з чисто естетичних міркувань. Якщо Ви хочете побудувати більш живою, веселий паркан, використовуйте профнастил різного кольору.

Як побудувати паркан із сітки - рабиці

Цей вид забору, поряд з дерев`яним, є, мабуть, найбільш поширеним варіантом для заміських ділянок. Переваги даного паркану: його прозорість (а відповідно, доступ сонячного світла в город) і, звичайно ж, простота установки.

  • Для того, щоб побудувати паркан з рабиці, нам знадобляться стовпи-опори, сама сітка і дріт товщиною близько 2-3 мм. Вибирати сітку-рабицю потрібно, виходячи з Вашого господарства. Наприклад, якщо у Вас водяться кури, то сітка огорожі повинна бути дрібною, щоб курчата не змогли втекти з городу. Також, якщо Ви хочете будувати паркан на досить довгий термін, купуйте оцинковану сітку. Як встановлювати стовпи, Ви вже знаєте (див. Матеріал про будівництво дерев`яного паркану), тому перейдемо безпосередньо до монтажу самої сітки.
  • Її потрібно кріпити, починаючи від кутового стовпа. Кріплення здійснюється найчастіше за допомогою дроту, але ми радимо не лінуватися і приварити до опор спеціальні гачки, на які рабиця сяде добре і міцно. Якщо Ви купили чорну сітку (без захисту від корозії), то, щоб уникнути псування, закріпіть її трохи вище землі.
  • Закріпивши сітку до першого стовпа, розмотує рулон сітки-рабиці і починаємо кріпити до наступного. Натягуйте сітку щільно. Чим щільніше буде натяг, тим краще - це допоможе надалі уникнути її провисання. Для цього можна навіть зробити протяжку вгорі і внизу сітки міцної дротом, яка потім кріпиться до стовпів.

Тепер ви знаєте, як правильно побудувати паркан з різних матеріалів. Чи не так складно, правда? Більш того, закріпивши перші опори і уклавши перші секції, Ви вже напрацюєте деякі навички, і робота піде значно швидше. Удачі в роботі!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!