» » » Як зробити вольєр?

Як зробити вольєр?

Як зробити вольєр?
Як зробити вольєр?

Якщо ви завели собаку для охорони заміського котеджу, перед вами постає питання про її якісний зміст. Собаці необхідна якась приватна територія, а якщо мова про великі породах (втім, саме такі й заводять для охорони житла) звичайної будки недостатньо, оптимальним рішенням стане споруда вольєра.

Вольєр для собаки, звичайно, завжди можна купити, однак ціни на них чималі, так що бажаючі заощадити, можуть побудувати вольєр самостійно, тим більше, що це не дуже складна процедура. Для початку давайте розберемося, які бувають вольєри, а вже потім з тим, як зробити вольєр своїми руками.

види вольєрів

В даний час існує досить багато різновидів вольєрів, але всі їх можна об`єднати в п`ять груп:

  • Дерев`яний вольєр - такий вольєр побудувати найпростіше, при цьому матеріали обійдуться недорого.
  • Металевий вольєр - цей вольєр стійкіше і міцніше, ніж дерев`яний, проте працювати з металом важче, та й коштує він дорожче.
  • Вольєр-тент - даний тип вольєрів - відмінне рішення для утримання собаки влітку, але в якості капітальної цілий діючої будівлі він не годиться.
  • Клітка-вольєр - дуже практичне і недороге рішення, однак воно не передбачає наявність статі, а значить, взимку собака буде почувати себе некомфортно.
  • Комбінований вольєр - дана різновид передбачає використання різних матеріалів в будівництві вольєрів, наприклад, каркас вольєра може бути металевим, як настил для підлоги можнт бути використано дерево, а для стін - клітина.

Який вольєр підійде найкраще, звичайно, вирішувати господареві, проте настійно рекомендуємо будувати вольєр, який буде відповідати таким вимогам:

  • якісний захист від будь-якої негоди;
  • відсутність протягів;
  • просторість і сухість.

Якщо ви зможете дотримати всі ці вимоги, вольєр буде не тільки грати роль надійного будинку для вашого вихованця, а й забезпечувати його фізичне і моральне здоров`я.

Будівництво вольєра

Весь процес побудови вольєра можна поділити на 6 етапів:

  1. визначення розмірів;
  2. вибір матеріалу настилу для підлоги;
  3. монтаж стін;
  4. вибір покрівельного покриття;
  5. установка дверей / хвіртки;
  6. споруда будки.

Непогано буде також передбачити спеціальне "вікно", через яке ви зможете годувати собаку, не відкриваючи двері вольєра.

визначення розмірів



Правильний розмір вольєра - дуже важливий параметр. Якщо вольєр вийде занадто маленьким, вашої собаці буде дуже важко перебувати в ньому. При цьому тиск буде надаватися не тільки на його психологічне здоров`я - тісний вольєр може стати розсадником хвороб.

Зрозуміло, чим більше собака, тим більше повинен бути вольєр. Якщо зростання собаки становить 0,5 метра, вона прекрасно буде себе почувати в вольєрі 6-метрової довжини, для вихованців, чий зріст становить 50-70 сантиметрів, будувати необхідно 8-метровий вольєр, для собак більшого зростання довжина вольєра повинна починатися від 10 метрів .

Втім, якщо ви плануєте періодично випускати вихованця "на свободу", розрахований розмір можна скоротити на 1-2 метра.

Вибір матеріалу настилу для підлоги

Звичайно, ви можете залишити підлогу земляним, але, як ми вже говорили, по-перше, вашому вихованцеві, буде дуже важко взимку, по-друге, і влітку собака буде постійно брудною. Крім того, вихованець може викопати яму і вибратися з вольєра.



Найпростіше зробити бетонну підлогу, справа ця не клопітка - залий і чекай, поки висохне. Однак взимку бетон дуже сильно охолоджується, а надмірний холод може привести до ревматизму лап вашого вихованця.

Напевно, кращий матеріал для настилу - дерево. Втім, є і ідеальний варіант - бетон, покритий зверху деревом. У такому випадку і собаці буде комфортно і можна не боятися, що настил швидко згниє.

монтаж стін

Матеріал стін не сильно впливає на комфорт вихованця, хоча, звичайно, в дерев`яному будинку йому буде більш комфортно, ніж в металевому. При цьому монтаж дерев`яних стін буде виконати простіше - при використанні металу вам доведеться мати справу зі зварюванням, а це не така вже й проста процедура. Крім того, дерево дешевше, але все ж є у дерева один істотний мінус - воно не так довговічне, як метал.

Якщо ви віддасте перевагу довговічність інших плюсів, необхідно знати - оцинкований метал використовувати не можна, оскільки він шкідливий для тварин.

Оптимальний варіант - виконати три стіни з металу або дерева, а для однієї використовувати сітку. Багато в якості сітки використовують сітку-рабицю, і це, звичайно, економно, але собаки люблять гризти рабицю, портив тим самим зуби, так що краще не скупитися.

До речі, якщо ви використовуєте дерево, обов`язково відполіруйте його і обробіть антисептиком.

Вибір покрівельного покриття

До вибору покрівельного покриття потрібно теж підійти уважно. Важливо, щоб воно було м`яким. Тоді, коли дощ б`є по даху, вихованець не буде лякатися. Найкраще використовувати бітумну черепицю. Монтаж даху - мабуть, найскладніший етап будівництва, тому перед монтажем прочитайте додаткові матеріали з будівництва дахів своїми руками.

Установка двері / хвіртки

Двері краще вбудовувати в стіну-решітку, можна навіть придбати грати, в яку вже вмонтована двері. Важливо! Двері обов`язково повинна відкриватися всередину - так собака не зможе сама вийти, якщо ви раптом забудете замкнути вольєр.

споруда будки

У вольєрі або поруч з ним обов`язково повинна бути будка. Споруда будки - окрема тема, а тому краще, як і в випадку з дахом, прочитати додаткову статтю. Головна рекомендація для побудови будки - використання хвойних порід, які можуть створити ідеальний мікроклімат. У будці не повинно бути ніяких щілин, стіни і дах зсередини потрібно оббити. Пол будки повинен бути на кілька сантиметрів вище підлоги.

Читайте також додаткову статтю Як побудувати вольєр.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!