» » » Як зробити коптильню?

Як зробити коптильню?

Як зробити коптильню?

Не так просто знайти людину, яка б не любила поласувати копченими продуктами. Тому й не дивно, що багатьох людей, що мають власні будинки або дачі, цікавить питання про те, як зробити коптильню.

Багато людей думають, що процес копчення дуже складний, а для виготовлення коптильні потрібні великі витрати. Повірте, це далеко не так! Давайте розберемося, як зробити коптильню своїми руками без істотних фінансових витрат, буквально з підручних засобів, які можна буде знайти в кожній коморі.

Як зробити коптильню гарячого копчення

Коптильню для гарячого копчення продуктів можна з легкістю виготовити з будь-якого металевого ємності. Для цього прекрасно підійдуть каструлі, відра і навіть медичні бікси (металева ємність, в якій в лікарнях стерилізують інструменти). Найголовніше щоб ємність щільно закривалася кришкою, що перешкоджає виходу із неї назовні диму.

Усередині ємності встановлюють решітку і піддон. На решітку викладають продукти, які будуть піддавати копчення. Ну а піддон призначений для збору, що стікає з продуктів в процесі копчення, жиру і соку.

На дно ємності кладуть кілька жмень тирси, а на решітку викладають, вийняті з розсолу і ретельно осушені, шматки риби або м`яса. Саморобну коптильню закривають кришкою і ставлять на вогонь багаття або газової плити. Під дією високої температури тирса почнуть диміти, і почнеться гаряче копчення ваших продуктів.

Як зробити холодну коптильню

Продукти холодного копчення можна зберігати досить довго. Крім цього, вони мають виражений димний аромат і смак. І, коли дачники і власники власних будинків шукають відповідь на питання про те, як зробити домашню коптильню, то їх більшою мірою цікавить облаштування коптильні для холодного копчення продуктів.



При холодному копченні температура подаваного в коптильную камеру диму не повинна перевищувати 30 градусів С. Тому дим повинен пройти чималу відстань, яке дозволить йому досить охолонути.

Для коптильні холодного копчення слід викопати яму глибиною в один метр. У цій ямі будуть тліти тирса, дають необхідний для процесу копчення дим. Від ями прокладають трубу довжиною не менше чотирьох метрів. Кінець труби поміщають в короб розміром 1,0 х 1,0 х 1,0 метр, зроблений з цегли або оббитих залізом дощок. Всередині короба роблять гаки для розвішування продуктів. Верх короба під час копчення закривається шматком мішковини.

Копчення продуктів в такій коптильні триває близько трьох діб.

Як зробити коптильню з бочки



У вас на ділянці стоїть стара бочка? А чи знаєте ви, що її можна з легкістю перетворити в коптильню? Для цього вам буде потрібно додатково до бочки шматок труби і два металевих листа, а також приблизно півгодини вашого часу.

Виберете зручне для вас місце у дворі, де буде розташована саморобна коптильня. Тут слід викопати траншею, яка за розмірами не повинна перевищувати розмірів вашої труби. У бочці вирізаємо дно і знімаємо з неї кришку. Не страшно, якщо бочка всередині має іржаві плями, найголовніше, щоб вона була, більш чи менш чиста.

Бочку ставимо над однією з двох кінців труби, під інший же частиною викопуємо яму. Дно цієї ями має бути приблизно на 30 см нижче дна труби. Ширина і глибина - довільна, все залежить тільки від вас, в якій кількості ви будете палити тирсу і дрова.

Не забудьте прикрити зовні дно бочки землею. В яму, яка є осередком, закладаємо дрова (дуб, груша, вишня або яблуня). Зверху присипаємо сирими тирсою.

Як тільки дим пройшов через димохід і бочку, вам знадобляться два металевих листа. Перший лист покладіть на бочку, як кришку, залишивши невелику щілину, для виходу диму, а другим листом накрийте вогнище, та так, щоб залишався вхід для тирси і дров, ця щілина буде служити піддувалом.

Як зробити коптильню для риби

Рибу гарячого копчення будь рибалка без особливих зусиль може приготувати зі свого улову прямо на березі річки або іншої водойми. Для цього йому знадобиться всього на всього залізне відро з кришкою, в якому встановлена сітка з нержавіючої дроту. Краще якщо таких сіток в відрі буде дві. Одна повинна розташовуватися на відстані десяти сантиметрів від верхнього краю відра, а друга нижче неї на п`ять сантиметрів. На ці сітки укладається випотрошена і просолена риба.

На дно відра насипають злегка вологі стружки (бажано вільхові). Замість стружки можна використовувати дуже дрібно нарізані гілочки (не більше 1,0 см).

Відро закривається кришкою і ставиться на вогонь багаття. Як тільки стружки почнуть тліти і виділяти дим, почнеться процес копчення риби. Відкривати кришку в цей момент не слід.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!