» » » Як коптити сало?

Як коптити сало?

Як коптити сало?

Абсолютно незвичайний аромат, красивий колір, неповторний смак, - все це характеристики копченого сала. Майже ніхто не може встояти перед спокусою спробувати цей кулінарний шедевр. Як виявляється, копчене сало ще й дуже корисно, в ньому багато вітамінів і високий вміст білка.

Зараз мова піде про те, як правильно коптити сало і які способи для цього існують (це в більшості випадків робиться саме в домашніх умовах).

На початку потрібно правильно приготувати сало і коптильню (якщо такої немає - її спокійно можна спорудити самому, трохи нижче описано, як це зробити).

Копчене сало вийде ідеально смачним, тільки якщо для копчення буде обрана правильна деревина, тому саме підбору деревини варто приділити пильну увагу.

На що саме варто звертати увагу при виборі деревини:

  1. На якість, тобто сухість дерева, адже використовувати для копчення вологу деревину категорично забороняється. Тільки деревина середньої сухості забезпечить саме той «правильний» дим, який ідеально підходить для копчення сала.
  2. Також дуже важлива порода дерева. Щоб надати аромат копченини, варто брати гілки плодових дерев. Неймовірно красивий золотистий колір салу допоможуть отримати ясен, дуб, осика. Не можна користуватися хвойними деревами (винятком є ялівець), вони сильно псують смак копченого сала своїми смолами.

Підготовка сала до копчення.



Щоб підготувати сало до копчення, потрібно взяти приблизно 1.5 кг. сала, трохи кип`яченої води, часник, сіль, лаврове листя, мелений перець і зерна меленої гірчиці (універсального рецепту не існує, цей один з найпопулярніших).

  1. Сало треба дуже добре промити. Потім порізати його так, щоб вийшло кілька шестисантиметрового скибочок.
  2. Подрібнити часник і натерти їм сало (посипати).
  3. Посипати сало перцем, гірчицею і подрібненими лавровим листям. Потім покласти в контейнер, в якому воно буде маринуватися.
  4. Розвести сіль в гарячій воді і вилити отриманий розчин в контейнер з салом.
  5. Все дуже ретельно перемішати і покласти в холодильник.
  6. Зберігати сало в цьому пряному маринаді приблизно три - чотири дні.

Копчення сала. Як коптити сало в коптильні (як її зробити в будинок. Умовах)?

Якщо спеціальної коптильні у вас немає, це не проблема, її можна зробити самостійно.



Для цього знадобляться дві бочки (встановити їх один на одного), до них слід прикріпити поперечини, на які потім поставити палиці з підвішеними на них шматочками сала.

У нижній бочці треба зробити отвір, в яке потім піде «паливо». Верхню бочку треба накрити кришкою.

Якщо коптильня готова, слід переходити до самого процесу, але на початку потрібно вибрати спосіб копчення.

Гарячий метод

Перед тим, як коптити сало, на дно коптильні треба покласти чотири жменьки тирси, змочених водою. Укласти заготовлене сало на решітку. Розпалити вогонь, почекати поки дрова прогорять і залишаться тільки вугілля. Встановити коптильню на вугілля і накрити кришкою. При такому способі копчення сало готується приблизно 50 хвилин, потім варто зняти кришку і перевіряти ступінь готовності сала.

холодний метод

Досить повільний спосіб, продукт готується близько п`яти днів. У спеціально підготовлену коптильню потрібно покласти дрова, розпалити їх, покласти на решітку сало і при температурі не вище 30 градусів коптити його.

До холодного методу відноситься копчення рідким димом. Як коптити сало рідким димом?

Про це знають багато компаній, що активно користуються таким методом. Рідкий дим - це коптильна рідина, яка за короткий термін надає салу вид «справжнього» копченого. Замість 4-5 днів продукт вже за 5 хвилин набуває вигляду копченості, однак таке сало може виявитися шкідливим для травлення. Краще віддавати перевагу традиційним методам.

Тепер Ви знаєте, як коптити сало!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!