» » Як коптити в коптильні?

Як коптити в коптильні?

Як коптити в коптильні?

Аромат копченостей вабить, так і хочеться неодмінно покуштувати шматочок копченої риби або курки. Смачно! Спочатку копчення продуктів використовувалося для продовження їх терміну придатності. Але недооцінити неперевершений смак і аромат копченостей просто не можна. Тому цей спосіб продовження терміну придатності продуктів, зробив навіть з простої мойви делікатес. Копчення - це обробка продуктів димом для забезпечення антиокислювального і бактеріального ефектів. Досягається це шляхом тліючої деревини різних порід і при різній температурі. Цей спосіб обробки забарвлює продукти в привабливий золотисто-коричневий колір і надає їм специфічний аромат і приголомшливий смак. На сьогоднішній день існують три способи копчення продуктів. Причому коптити можна і самостійно, сьогодні досить моделей коптильних пристроїв, які можна використовувати навіть вдома. А ось, як зробити коптильню самостійно, можна дізнатися тут: «Як зробити коптильню?».

види копчення

  • Холодне копчення. Такий вид копчення передбачає температурний режим в межах 18-20 градусів. Час обробки продуктів досить тривалий - 2-4 діб в залежності від розміру і виду продуктів. Використовують для холодного копчення деревину переважно листяних порід і краще, якщо це будуть тирсу. Можна додати тріски або невеликого розміру дрова. Що стосується продуктів для холодного копчення, то краще вибирати, наприклад, рибу жирних сортів. Тому як цей спосіб призводить до зневоднення продуктів. Риба при холодному способі копчення зберегтися свіжої довше, якщо її випатрати. Про те, як коптити в коптильні рибу можете отримати додаткову інформацію тут: «Як коптити рибу?». Холодний спосіб копчення потребують розморожування і хорошого Просолов продуктів (1-4 доби), можна додати спеції, приправи, лавровий лист і д. П. Засолюють продукти краще в розсолі, так вони просочаться рідиною і будуть більш соковитими. Однак сухий спосіб засолювання продовжує термін придатності продуктів, відповідно після копчення, до декількох місяців. Після Просолов продукти необхідно буде промити, подвялить, підсушити не менше доби, і можна приступати до копчення.
  • Гаряче копчення. Копчення гарячим димом становить за часом приблизно 12- 48 годин. Такий спосіб копчення зберігає продукти свіжими, не настільки довго, як холодне копчення. Але є і переваги: продукти виходять соковитими, ароматними і не вимагають попереднього засолу. Температура копчення гарячим способом для курки, шинки складає - 80-100 градусів. Як коптити в коптильні курку, щоб вона вийшла ароматної і просто танула в роті, можна дізнатися тут: «Як коптити курку?». Продукти для гарячого копчення можна попередньо відварити, особливо якщо вони великого розміру. А можна зробити і навпаки: обсоліть, закоптити, а після відварити.
  • Напівгарячої копчення. Цей процес є проміжним між двома вище перерахованими способами. Напівгарячої копчення не тільки дозволяє коптити м`ясо, більш докладно про способи його копчення можна підглянути тут: «Як коптити м`ясо?». Але і такі продукти, як ячмінний солод (щоб використовувати для приготування пива), деякі сорти чаю, сири, перці чилі. Сам процес напівгарячоїкопчення схожий з холодним, але температура вище - 50-60 градусів. Продукти попередньо потрібно засолити, обмити і обсушити. Час копчення напівгарячим способом займає близько доби. На смак продукти ближче до гарячого способу копчення, але зберігаються трохи довше.

Вибір деревини для копчення в коптильні



Від обраної деревини залежить, як аромат, смак, так і те, чи будуть придатні продукти до вживання. Найбільш придатними породами деревини вважаються ялівець і вільха. У жарких країнах з надлишком плодових дерев використовують деревини яблуні, груші, відповідно аромат і смак буде просто приголомшливим. Також підійдуть береза, дуб, липа, клен, вільха.



До речі Ви можете дізнатися, як коптити в коптильні сало тут: «Як коптити сало?». Загалом, варіантів копчення продуктів досить, щоб кожен раз насолоджуватися новим смаком. Можна додати в рецептуру щось своє і «винайти» новий неповторний смак.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!