» » » Що таке лактоза?

Що таке лактоза?

Що таке лактоза?

Лактоза є органічна сполука, яка прийнято відносити до вуглеводів-моносахаридам. Сталося це слово від латинського lactis, що означає «молоко». Також лактоза відома під назвою «молочний цукор».

Отже, розглянемо більш докладно, що таке лактоза.

Хімічний склад

Лактоза є дисахаридом: вона складається з двох елементарних цукрів - моносахаридів, а саме глюкози і галактози. При попаданні в організм лактоза розпадається і всмоктується в кров клітинами організму. За всмоктування лактози відповідальний фермент лактази.

Хімічні властивості

Лактоза відноситься до відновлює вуглеводів. За допомогою неї можуть бути утворені різні речовини, в тому числі альдегіди. Саме завдяки хімічним властивостям лактоза може вплинути на смак і запах продуктів переробки молока. Лактоза здатна піддаватися процесу бродіння, завдяки чому виходять різні молочні продукти.

Лактоза при приміщенні в розчин лугу розпадається до кислоти з утворенням сахаріновим структури.

застосування лактози

Лактозу застосовують при виготовленні різних продуктів харчування, при виробництві кормових вітамінів, замінників жіночого молока, дитячих сумішей, а також для приготування спеціальних середовищ для вирощування різних бактерій, клітин і тканин.

Лактозу застосовують для виробництва шоколаду, згущеного молока, м`ясних продуктів, а також бісквітного тіста і дієтичних продуктів. Також її використовують для приготування продуктів, призначених для діабетиків.

Отримують лактозу завдяки випаровуванню молочної сироватки. Цей спосіб був винайдений італійським вченим Фабріціо Бартолетті ще в 1620 році.

Дізнатися більше визначень різних понять з області хімії ви можете в розділі Словник хімічних термінів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!